Deca (ne)zaštićena u medijima

VIDEO K9: Kako bi podstakao debatu na temu odnosa dece i medija i omogućio razmenu iskustava različitih institucija u ovoj oblasti, Pokrajinski zaštitnik građana organizovao je stručni skup pod nazivom ,,Deca i mediji''.

683

Mediji postaju sve važniji činilac u obrazovanju i vaspitanju dece, jer na osnovu poruka dobijenih iz medija, deca formiraju svoje uzore, sisteme vrednosti i sliku o društvu u kome žive, rekao je Pokrajinski zaštitnik građana.

“Činjenica je da se u poslednje vreme sve više govori o zaštiti prava na privatnost, a u okviru te teme govori se o zaštiti prava deteta. Međutim govoriti o privatnosti a bez konteksta medija čini se da nije zaokružena priča. Ono što je problematično to je da se u poslednjih desetak i više godina nije došlo do pomaka u ovoj oblasti i voleli bismo da se stvari pokrenu od strateških dokumenata”, rekao je Zoran Pavlović, Pokrajinski ombudsman.

U medijskoj se regulativi velika pažnja posvećuje upravo zaštiti dece. Nažalost, mediji ne vode uvek računa o dobrobiti dece i često krše njihova prava.

“Stvar je u tome da bih negde prosto i kao roditelj, i kao nevladin aktivista, a i kao pravnik što sam po svojoj vokaciji, volela bih da se u medijima više vide pozitivni primeri i da se oni mnogo više ističu, jer upravo ta slika koju će mediji pustiti, o nekoj dobroj deci, dobrim stvarima, dobrim dešavanjima, će jednostavno povući druge da žele da budu kao oni”, navela je Dragana Ćorić, predsednica Udruženja građana Roditelj.

Ćorić medije smatra odgovornim za porast vršnjačkog nasilja upravo zbog slučajeva vršnjačkog nasilja koji se na senzacionalistički način pojavljuju na naslovnim stranama.

Pravo na privatnost deteta uvek ima prednost, u odnosu na načelo javnosti, kao i pravo na dostojanstvo, ističu u beogradskom Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja.

Od stupanja na snagu seta novih medijskih zakona 2014. do danas, izrečeno je 18 mera pružaocima medijskih usluga, uglavnom za prekršaje povrede prava maloletnika, kažu u Regulatornom telu za elektronske medije i dodaju da bi rezultati bili daleko kvalitetniji ukoliko bi to telo dobilo mogućnost i da novčano kažnjava prekršioce.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.