Udruženje očeva o pravima dece

VIDEO K9: Udruženje očeva iz Novog Sada danas je javno reagovalo povodom slučaja koji se vodi pred Osnovnim sudom, u kojem je, kako tvrde, došlo do kršenja prava dvoje maloletne dece - žrtava porodičnog nasilja.

0
850

Predsednik Udruženja očeva Dejan Pavlović istakao je da im ovim javnim istupom nije bila namera da utiču na nezavisno sudstvo ili postupak, već da, kako je naveo, zaštite decu – žrtve porodičnog nasilja u slučaju koji traje nepune tri godine.

“S obzirom da su deca maloletna, ne mogu dati njihove podatke, ali možemo reći da su nakon razvoda braka sedam godina živela sa majkom. Pre tri godine je škola prepoznala znakove nasilja nad decom i po protokolu odreagovala, pokrenula postupak kod organa starateljstva koji je po hitnom postupku izmestio decu kod oca i protiv majke je pokrenut krivičan postupak za nasilje nad decom”, rekao je novinarima Pavlović.

U Udruženju su revoltirani postupkom suda koji je doneo rešenje o vraćanju dece majci protiv koje je, kako navode, Više javno tužilaštvo tražilo nastavak postupka za nasilje u porodici nad sopstvenom decom, a Pavlović smatra da se pri tom nije vodilo računa o mišljenju dece i njihovim potrebama.

“Pored ovog i otac je žrtva, svakako, jer se on sve vreme brinuo o deci prepoznavavši njihove potrebe, ali ni u jednom momentu nije prekršio zakon, a sud želi da mu odredi odn. određuje mu, najavljuje mu kaznu od 60 dana zatvora”, naveo je Pavlović.

On je dodao i da je bilo dva pokušaja vraćanja dece majci koja sudija nije uspeo da sprovede zato što su deca uzrasta 14 i 17 godina i imaju pravo da se izjasne, a ona, prema rečima Pavlovića, nisu želela da se vrate.

“Majka je, pored toga što je tražila da se vrate deca kod nje, tražila je dva puta da se deca vrate u dom. Centar za socijalni rad joj je dao svoje mišljenje da deca ni u kom slučaju nisu ugrožena i da nisu počinila nikakva dela na osnovu čega bi ih smestila u dom”, kazao je Pavlović.

Pavlović je naveo da veruje kako je u pitanju nenamerni propust sudstva koje će slučaj okončati u korist maloletnika, te pozvao nadležne nadzorne organe da reaguju u zaštiti interesa ne samo ove, nego i druge dece koja ne mogu, kako je rekao, da iskažu svoje probleme i zakonom stečena prava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.