Davos: Za povećanje životnog standarda

Svetski ekonomski forum u Davosu u juče objavljenom izveštaju pozvao je svetske vlade da kao ključni cilj stave povećanje životnog standarda građana, a ne kao do sada samo ekonomski rast.

0
450

U izveštaju, objavljenom pred današnje zvanično otvaranje foruma, ocenjuje se da većina zemalja “propušta važne prilike da poboljša ekonomski rast i istovremeno smanji nejednakost”, koja je jedna od ključnih tema ovogodišnjeg skupa.

Forum je objavio i da usmeravanje pažnje na ekonomski rast, što je bio slučaj poslednjih godina, više ne služi svrsi i predložio da se politika preusmeri na “efektivne odgovore na nesigurnost i nejednakost koje prate tehnološki razvoj i globalizaciju”.

Osnivač elitnog političkog i privrednog okupljanja u Davosu Klaus Švab rekao je da se 47. Svetski ekonomski forum u tom švajcarskom gradiću održava u “neverovatnom istorijskom trenutku” kada transformacija pogađa industriju i društvo, prenose agencije.

Obraćajući se delegatima u Davosu, Švab je rekao da svetom vlada pesimizam i pozvao ih da u budućnost gledaju puni samopouzdanja, da poprave nedostatke u kapitalističkom sistemu i da dugoročno razmišljaju.

Na Svetskom ekonomskom forumu, koji zvanično počinje sutra i traje do 20. januara, očekuje se učešće oko 3.000 političkih i ekonomskih svetskih lidera, među kojima će biti i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Švajcarsko selo Davos, u kome se Svetski ekonomski forum održava, tokom cele godine izgleda kao i svako drugo alpsko skijaško selo, ali se pred početak skupa političkih i ekonomskih lidera pretvara se u tvrđavu. Barikade, jake snage policije i obezbeđenja, punktovi za proveru, ograničenja naleta letelica, samo su neke od mera bezbednosti.

Procenjuje se da je ukupna cena obezbeđivanja Davosa oko devet miliona švajcarskih franaka (dolara). (Agencije, Beta, RTV)

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.