“Dani Srpske u Srbiji” u Novom Sadu

VIDEO K9: Povodom manifestacije "Dani Srpske u Srbiji", delegacija Republike Srpske imala je juče u Novom Sadu niz susreta s gradskim i pokrajinskim zvaničnicima i predstavnicima akademskih institucija.

0
14

Delegaciju Republike Srpske, koja je juče posetila Novi Sad povodom manifestacije ,,Dani Srpske u Srbiji”, primio je u Gradskoj kući gradonačelnik Milan Đurić.

Predsednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, akademik Rajko Kuzmanović, tim povodom je gradonačelniku Đuriću uručio je Encikolopediju Republike Srpske koja je promovisana sinoć u Svečanoj sali Ogranka SANU u Novom Sadu u prisustvu velikog broja akademika, stručne javnosti i građana.

Kuzmanović je istakao da je Enciklopedija Republike Srpske delo u čiju je izradu bilo uključeno više od 200 autora i koje obuhvata veliki broj informacija o istoriji, kulturi, ličnostima i događajima koji su oblikovali Republiku Srpsku.

Đurić je gostima poželeo dobrodošlicu u Novi Sad te naglasio da je izuzetno važno poznavanje i razumevanje kulture i istorije našeg naroda, kao i da knjige ne mogu da zamene digitalni uređaji i računari.

U zgradi Pokrajinske vlade održan je radni sastanak na kojem su učestvovali pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević te ministarka za prosvetu i kulturu u Vladi Republike Srpske Željka Stojičić, kao i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

“Dani Srpske u Srbiji“, projekat pokrenut 2013. godine sa idejom da se Srbiji i njenim građanima na nov i jedinstven način predstavi Republika Srpska i njeni potencijali, svečano su po 11. put otvoreni u sredu u Narodnom pozorištu u Beogradu te nastavljeni u Novom Sadu i Kragujevcu.

Programom “Dana Srpske u Srbiji” u jedanaest gradova podstiče se, kako je istaknuto, razmena kulturnih ostvarenja i kulturne baštine, predstavljaju prirodne lepote, turistička mesta i rute, ugostiteljstvo, kulinarstvo i vino, prezentuju se investicione mogućnosti i učvršćuje veza između srpskog naroda sa obe strane Drine.

Programi 11. manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”, biće nastavljeni u Kraljevu, Zrenjaninu i Kruševcu, a u narednim danima u Subotici, Somboru, Čačku, Bajinoj Bašti i Nišu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.