“Dani Srpske” u Novom Sadu

VIDEO K9: "U zagrljaju zavičaja" naziv je koncerta u kojem su sugrađani uživali sinoć na Trgu slobode, a koji je održan u okviru sada već tradicionalne manifestacije "Dani Srpske u Srbiji".

240

U okviru manifestacije “Dani Srpske u Srbiji” koja se održava po sedmi put, sinoć su u Novom Sadu nastupila kulturno-umetnička društva ”Sonja Marinković” iz Novog Sada, ”Veselin Masleša” iz Banjaluke, ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije ”Venac” iz Gračanice i etno grupa ”Iva”.

Gosti iz Republike Srpske i njihovi domaćini složili su se da ovaj događaj ima za cilj jačanje kulturnih i privrednih veza.

“Afirmišemo Republiku Srpsku, afirmišemo njen privredni i kulturni i svaki drugi identitet. Ovo je sedmi put za redom. Nadam se da će ovo postati tradicija i da će ovo njegovati i pokoljenja koja budu došla iza nas. Još jednom kažem, izuzetno značajAn događaj za Republiku Srpsku. Nadam se da je značajan i za Srbiju, jer ovim mi pokazujemo čitavom svijetu da nemamo šta da krijemo, da imamo sasvim transparentne, legalne, zakonom zasnovane odnose”, izjavio je Radovan Višković, predsednik Vlade Republike Srpske.

“Ovo je manifestacija koja govori o značaju našeg povezivanja, o značaju naše saradnje, koja govori o duhovnom jedinstvu. Mi živimo u različitim državama i baštinimo iste korene, iste vrednosti. Zaista je to, videćete i danas, prelepo predstavljeno kroz pesmu i igru”, istakao je Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade.

On je podsetio na Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama koje učvršćuju saradnju dve vlade. Ranije u četvrtak održan je susret privrednika Vojvodine i Srpske na kojem je razgovarano o poboljšanju sveukupnih odnosa kao i mogućim koracima koji će doprineti ukidanju administrativnih barijera u cilju intenzivnije saradnje naših privrednika.

Vlada Srpske 1. jula donela je zakon o podsticajima koji se delom odnosi na ulaganja iz Srbije, odnosno da privredni subjekti koji žele da investiraju u Srpsku imaju benefite kao strani ulagači koji svoje poslovanje razvijaju u Srbiji.

Manifestacija na Trgu slobode, kako je istaknuto, govori o svim aspektima saradnje poput obrazovanja, privrede, nauke, kao i o očuvanju tradicije.

“Danas je u Novom Sadu manifestacija koja zapravo predstavlja kulturu i tradiciju srpskog naroda iz Republike Srpske. Manifestacija koja na izvestan način daje i putokaz budućim generacijama koliko je važno čuvati svoju tradiciju, svoje korene, jer bez očuvanja tradicije i korena nemamo šta da očekujemo u budućnosti”, kazao je Milićević.

“Dani Srpske u Srbiji 2019” trajaće do 10. septembra, do kada će u dvadeset jednom gradu Srbije biti održana 23 programa.

Pomenimo da će u Trebinju od 13- do 15. septembra biti održani “Dani Vojvodine” u okviru kojih će biti održani naredni susreti privrednika iz Vojvodine i Srpske.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.