Dani evropske baštine obeleženi u Novom bečeju

Srednja škola Novi Bečej pridružila se ove nedelje obeležavanju manifestacije „Dani Evropske baštine“ u okviru koje se svake godine tokom septembra širom Evrope obrađuje zajednička tema, a tiče se kulturnog nasleđa.

440

Ovog puta ona se odnosi na kulturno nasleđe i prirodu, a ovogodišnje izdanje najvećeg evropskog festivala kulturnog nasleđa ima za cilj da prikaže u kojoj meri okruženje oblikuje naš način života, ali i naše živote u celini.

Srednja škola Novi Bečej „Dane Evropske baštine“ obeležava tokom dva dana, programima u Novom Bečeju i Novom Miloševu.

U sredu, 11. oktobra, učenici Srednje škole i novobečejskih osnovnih škola, ali i drugi zainteresovani građani, na pet lokacija u Novom Bečeju imali su priliku da čuju zanimljive prezentacije učenika Srednje škole.

Jelena Pauljev, profesorka likovne kulture u Srednjoj školi Novi Bečej kaže da se manifestacija obeležava nešto kasnije nego što je to uobičajeno, ali da nikad nije kasno.

„U sredu su naša deca bila angažovana na pet lokacija, gde su svi zainteresovani mogli da saslušaju njihove prezentacije na licu mesta, odnosno u crkvi Svete Klare Asiške, crkvi Svetog Nikole, gde su mogli detaljnije da se upoznaju sa ikonostasom, zatim kod biste Josifa Marinkovića ispred Doma kulture, u parku gde je bilo reči o reci Tisi, budući da se ovogodišnja tema odnosi na kulturno nasleđe i prirodu, ali i o samom parku sa okolnim zgradama, gde je objašnjeno kako su one nekada izgledale i čemu su služile u vreme kada su izgrađene. Peta lokacija na kojoj se mogla čuti prezentacija bila je Gimnazijska ulica, gde su srednjoškolci pričali o Slanom Kopovu, našem najreprezentativnijem spomeniku prirode.“

Nakon Novog Bečeja program povodom „Dana evropske baštine“ održaće se i u Novom Miloševu, objašnjava i poziva sve zainteresovane da se pridruže, profesorka Jelena Pauljev.

„Pozvala bih sve zainteresovane da posete prezentacije učenika i u Novom Miloševu. One će se održati u petak, 13. oktobra, od 11 do 15 časova na lokacijama: dvorac Karačonji, gde će biti nešto više priče o samom parku i drveću koje je tu nalazi zahvaljujući pravilima izgradnje i uređenja bašti u 19. veku, odnosno uređenja engleskog i francuskog vrta. Tu je i muzej „Kotarka“, ali i crkva Svete Marije Magdalene u Beodri.“

Jelena Pauljev, po struci istoričarka umetnosti, smatra da je od izuzetne važnosti biti upućen u kulturno nasleđe koje nas okružuje i zato se trudi da to prenese na svoje učenike.

„Trudim se da učenicima skrenem pažnju na značaj nasleđa, da budu svesni koliko toga zapravo ima u našoj opštini, koliko je važno da neguju nasleđe i da, kada se kasnije u svojim životima budu pitali i uticali na status spomenika, njihovo očuvanje, promociju i generalno nasleđe, kako ono pokretno, tako i nepokretno, imaju svest koliko je to važno. Takođe, da ne smeju dopustiti da ti spomenici propadaju, pošto znamo da u turbulentnim vremenima u kojima živimo nažalost dolazi do toga. Dakle, to je ideja, da mladi budu svesni da nasleđe postoji u njihovoj okolini i da je ono od izuzetne važnosti za očuvanje našeg identiteta.“, navela je Pauljev. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.