Dani dečjeg i omladinskog šaha

VIDEO K9: U novosadskoj Osnovnoj školi “Đorđe Natošević” proteklog vikenda odigrana su dva velika turnira u okviru Dana dečjeg i omladinskog šaha. Prvi dan manifestacije bio je u znaku 22. turnira dece “Šah u škole”, a u nedelju je održano i Prvenstvo Novog Sada za osnovce.

1952

Na 22. po redu turniru dece Šah u škole, u subotu je učešće uzelo 158 devojčica i dečaka. Ovim turnirom je obeležen i jedan značajan jubilej – 25 godina od održavanja prvog turnira Šah u škole.

Turnir je okupio desetak bivših i sadašnjih prvaka Srbije po uzrasnim kategorijama i još više onih sa titulom prvaka Vojvodine, koji su bili podeljeni u pet grupa.

“Mogu vam reći da je ovo jedno prvenstvo države u malom. Došli su nam šahisti iz Beograda, Batajnice, Zemuna, ali i iz Sombora, Verbasa, čuvene škole iz Čuruga, bukvalno, jedno prvenstvo u malom”, rekao je Željko Medar, šahovski trener i FIDA majstor.

Što se tiče poretka prvog dana takmičenja, u kategoriji starijih devojčica (5-8. razred) pobedila je Marijana Bilić iz Kikinde sa svih šest pobeda, druga je bila Tijana Ostojić iz Novog Sada sa 4,5 poena, a treća sugrađanka Milana Jovanović sa 4 poena.

Kod mlađih devojčica (2-4. razred) pobedila je Marija Stanković iz Banovaca sa 5,5 poena, dok je Anja Jovanović iz Novog Sada bila druga sa pola poena manje. Zapažen uspeh je postigla Novosađanka Ivana Grujić sa 4,5 poena.

Među 45 starijih dečaka najbolji je bio Ilija Vuković iz Batajnice sa 5,5 poena, dok su pola poena manje imali Vukašin Đinović i Pavle Jovanović (Novi Sad), Jovan Kupusović (Vrbas) i Borivoj Letić (Kovilj).

Najbrojnija je bila grupa mlađih dečaka (njih 55), a pobedio je Novosađanin Lav Pajčin sa 5,5 poena. Na deobi 2. mesta su takođe veliki talenti i sigurno pretendenti na najviši plasman na narednom državnom prvenstvu Aleksa Alimpić iz Zemuna, Lazar Košćal iz Beograda, Nikola Marković i Lazar Davidov (Novi Sad) i Arsenije Košćal sa 5 poena.

Najsimpatičnija i najmlađa grupa je bila ona u kojoj su igrali đaci prvaci i predškolci (zajedno devojčice i dečaci). Učestvovalo je njih 14, a poredak je bio sledeći: Strahinja Stanić (Odžaci) 6, Andrej Ljepić (Novi Sad) 5, Radivoje Vojinović (Čurug) i Nikola Lukić (Novi Sad) po 4, Nemanja Paštrović (Sombor) 3,5 poena, a pomenućemo i devojčice: Sofiju Pezelj (Sombor) i Novosađanke Lenku Jurlinu, Emiliju Vugdalić i Janju Pajčin.

Turnir “Šah u škole okuplja najbolje mlade šahiste sa ovih prostora, koji osvajaju vredne nagrade i stiču dragoceno iskustvo.

“Iskustvo koje se manifestuje na velikim takmičenjima, pre svega na Prvenstvu Vojvodine i Prvenstvu Srbije, gde 80 odsto dece sa ovih turnira osvaja prva mesta, nagrade, a bilo ih je i na evropskim i svetskim prvenstvima. To je znak da ovde radimo jedan dobar posao”, naveo je Slobodan Jakovljević, predsednik Šahovskog kluba “Dnevnik”.

 

Drugog dana je održano Prvenstvo Novog Sada za osnovce, s tim da su se vrednovali poeni osvojeni prethodnog dana, a osvajače medalja ćemo nabrojati po kategorijama: Anja Jovanović, Ivana Grujić i Lana Milović (mlađe devojčice); Tijana Ostojić, Mia Mićin i Milana Jovanović (starije devojčice); Nikola Marković, Lav Pajčin i Lazar Davidov (mlađi dečaci);Vukašin Đinović, Borivoj Letić i Sergej Vlaškalić (stariji dečaci) i Andrej Ljepić, Ognjen Ćuzović i Nikola Lukić.

Održano je i takmičenje najmlađih polaznika – početnika iz šahovske sekcije Osnovne škole “Đorđe Natošević”, a najuspešniji su bili Stanislav Serebljanski, Nikola Cvijetić i Pavle Serstjuk.

U suđenju su pomagali mnogi prijatelji šaha, a pored glavnog koordinatora Željka Medara, sudije turnira su bili Bogoljub Danković, Miodrag Stanković, Krasoje Notaroš i Marija Stojanović – Medar.

Takmičenje je održano u organizaciji Šahovskog kluba Dnevnik, u saradnji sa Šahovskim savezom Novog Sada, Društvom novinara Vojvodine i Dečjim šahovskim klubom Kapablanka 1992. i pod pokroviteljstvom Gradske uprave za sport i omladinu.

Treći deo programa Dani dečjeg i omladinskog šaha u Novom Sadu je Omladinsko prvenstvo grada koje počinje 27. decembra.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.