Danas sednica Skupštine Novog Sada

VIDEO K9: Na današnjoj sednici Skupštine grada odbornici raspravljaju o 50-ak tačaka dnevnog reda. Među glavnim je rebalans gradskog budžeta za ovu godinu, kao i ulazak JKP Stan u javno-privatno partnerstvo.

451

Današnja sednica praktično je nastavak prethodne, kada je doneta odluka o likvidaciji dva javna preduzeća, JP “Zavod za izgradnju Grada Novog Sada i JP “Poslovni prostor” i formiranju dve nove gradske uprave, a današnji rebalans budžeta praktično je posledica gašenja tih preduzeća i prelaska u uprave.

“Rebalans budžeta je zaista samo tehnička promena pozicija u budžetu, s obzirom da postoji više javnih preduzeća, odnosno uprava, ništa se suštinski ne menja u budžetu. To ne možete više ni da menjate na kraju godine, nema potrebe, promena budžeta je samo da to više nije korisnik JP “Zavod za izgradnju grada” nego Uprava za investicije i Uprava za izgradnju grada. Samo to. Nema ni jedne druge stvari koja se menja”, pojasnio je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Protiv ovakavog, tehničkog rebalansa glasali su odbornici Srpske radikalne stranke.

“Odbornička grupa dr Vojslav Šešelj SRS glasaće protiv trećeg rebalansa budžeta u ovoj godini. Naime, ovaj rebalans je tehničke prirode i on suštinski ništa ne menja u Novom Sadu, a stav SRS po pitanju čitave 2016. godine u Novom Sadu je kristalno jasan. 2016. zapravo neodoljivo podseća na prethode 4 godine, na period od 2012. do 2015. godine. Na osnovu izvršenja budžeta za prvih 6, pa i 9 meseci, potpuno je jasno da se najveći deo sredstava zapravo gura u tekuću javnu potrošnju, gotovo oko 80 % svega što se troši u gradu, a svega 20 % ide na kapitalne rashode, vidimo da ćemo i ove godine imati ogromne podbačaje na toj rashodnoj strani budžeta”, rekao je radikal Đurađ Jakšić.

Druga važna tema na današnjoj sednici bilo je davanje saglasnosti JKP Stan da posle višegodišnjih finansijskih problema uđe u javno – privatno partnerstvo.

“Novi Sad, zajedno sa Stanom raspisaće javni poziv traženja privatnog partnera koji bi preuzeo upravljanje JKP Stan. 70% ima privatni vlasnik, 15 % JKP Stan i 15% grad Novi Sad. To znači da bi rasteretili bilo kakav pritisak na budžet grada Novog Sada vezano za JKP Stan. To, takođe, znači da privatni partner mora da preuzme dugove i izmiri ih prema Poreskoj upravi, prema bankama, prema drugim poveriocima i to znači da privatni partner mora da izmiri dugove prema radnicima”, naveo je gradonačelnik Novog Sada.

Prema njegovim rečima, pronalaženje javnog privatnog partnera za JKP “Stan” značiće mnogo i za preduzeće, ali i za grad. Nakon što Skupština da zeleno svetlo za pokretanje javno-privatnog partnerstva u slučaju Stana, biće raspisan tender za pronalazak partnera.

Demokratska stranka smatra da je naplata dimničarine pljačka građana, a da sada Skupština naplatu dimničarine daje privatnom partneru i garantuje mu veliku zaradu. Inače, kako navode iz ove stranke, demokrate se ne protive javno-privatnom partnerstvu, već smatraju da je ovaj predlog nejasan.

“Ovo nije prvi predlog za sanaciju Stana, bilo ih je u prethodnih 4 godine nekoliko, ova skupština je donosila rešenja, međutim, nije kontrolisala ono što je donela. Zbog toga je Stan zapao u još dublji problem nego što je dobio 2012. godine kada je ova vlast došla da vrši funkciju koju trenutno obavlja. Ono što je definitivno po ovom Predlogu rešenja javno privatnog partnerstva, stavlja se u povlašćen položaj privatni partner i većinskim udelom, ali i time što se garantuje desetogodišnja naplata dimničarine. Praktično, ona predstavlja jednu pljačku građana Novog Sada, budući da JKP Stan do danas nije uspelo da formira ekipe koje će na pravi način održavati dimnjake građana u Novom Sadu”, istakao je Veljko Krstonošić.

Osim rebalansa i javno-privatnog partnerstva za Stan, na današnjoj sednici raspravljalo se i o drugim aktima vezanim za formiranje novih gradskih uprava, doneta je odluka o smanjenju cena grejanja i tople potrošne vode, date su saglasnosti na izmene statuta javno-komunalnih preduzeća i planova poslovanja, a usvojeno je i nekoliko planova detaljne regulacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.