Danas sastanak stručnjaka SZO o vakcini “Astra Zeneka”

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) sastaće se danas radi razgovora o vakcini kompanije "Astra Zeneka" čije je korištenje obustavljeno u nekoliko evropskih država usled bojazni od zgrušavanja krvi.

0
27

Tri najveće države EU – Nemačka, Italija i Francuska, pridružile su se nekoliko drugih u suspenziji vakcine.

SZO, “Astra Zeneka” i Evropska agencija za lekove (EMA) insistiraju na tome da je vakcina bezbedna i da nema povezanosti između doze i prijavljenih zgrušavanja krvi.

“Ne želimo da ljudi paniče i, za sada, preporučujemo da zemlje nastave sa vakcinacijom dozama “Astra Zeneke”. Do sada, nismo pronašli povezanost između prijavljenih slučajeva i vakcine”, rekla je naučnik iz SZO Soumja Svaminatan.

Stručnjaci SZO i EMA će odvojeno razgovarati o podacima dobijenim od vakcinacija “Astra Zeneka” vakcinom i evropski regulator će potom održati vanredni sastanak dva dana kasnije kako bi doneo odluku o daljim postupcima.

Članice EU – Španija, Portugalija i Kipar privremeno su sinoć obustavili upotrebu vakcine “Astra Zeneka”.

Vlasti tri zemlje donijele su odluku nakon što su usled izvještaja o potencijalnim ozbiljnim nuspojavama isto učinile Francuska, Nemačka, Italija, Danska, Norveška i još nekoliko zemalja. (Blic)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.