Danas prvi dan Kurban-bajrama

VIDEO K9: Muslimani danas proslavljaju Kurban-bajram, jedan od dva najveća islamska praznika, a reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poželeo je srećan Bajram svim muslimanima u Srbiji i u svetu, a prijateljima i komšijama dobar, dug i srećan život. Čestitke muslimanima koji žive u Vojvodini i Novom Sadu uputili su i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

0
705

Kurban-bajram počeo je jutros bajram namazom u Bajrakli džamiji u Beogradu.

Praznik se naziva Kurban-barjam zbog žrtve koja se prinosi tokom četiri dana koliko traje. Svaka muslimanska porodica dužna je da za ovaj praznik zakolje kurbana (ovcu, goveče ili kozu), po strogim šerijatskim propisima, što simbolizuje prinošenje žrtve Alahu.

“Kurban je svako odricanje od onoga što nam je drago i važno, radi približavanja uzvišenom Bogu. To je težak put, a nagrada je velika. Nema žetve bez setve, ni uspeha bez napora ni života bez pokreta. Ovo je dan kada hadžije sa svih strana sveta borave u Meki i izvršavaju svoju petu versku dužnost – hadž. Za primljen hadž kod Boga, nagrada je oprost svih greha i večni boravak u dženetu – raju”, rekao je reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović.

“Moja je želja da svi muslimani sveta danas zamole boga za dobro zdravlje svoje porodice, komšija i prijatelja, ali da ne zaborave da se zamole i za svakog čoveka”, rekao je Nasufović.

“Milioni muslimana danas ne bajramuju u svom domu i domovini. Pred strahotama rata razasuti su po celom svetu i žale za svojim najmilijim, a najviše za svojom stradalom decom. Takve slike ovih dana ponovo nam dolaze iz Mjanmara. Bogu se molimo da im bude pomoći, a da milošću svojom daruje doktor Anitu Šag koja svojim glasom i zalaganjem u UN čuva celo čovečanstvo da ne padne na najvećem ispitu – da nam životi nevinih ljudi i dece budu samo broj”, naveo je reis-ul-ulema.

Reis je istakao da muslimani Srbije dočekuju Bajram u svom domu i domovini, u zdravlju i sreći, dodajuči da je njihov put put dobrog verskog života muslimana Srbije.

Poglavarima islamske zajednice i svim građanima islamske veroispovesti koji slave Kurban-bajram čestitke su uputili i predsednik Pokrajinske vlade i gradonačelnik Novog Sada.

„Povodom predstojećeg Kurban-bajrama svim vernicima islamske veroispovesti u Republici Srbiji i AP Vojvodini upućujem najsrdačnije čestitke sa željom da ovaj praznik dočekate u miru, dobrom zdravlju i blagostanju i da bajramske radosti u dobrom raspoloženju podelite sa svojim porodicama i prijateljima“, rekao je predsednik Pokrajinske vlade.

 

“Čestitam vam veliki verski praznik i želim da ga provedete u miru, dobrom zdravlju, okruženi svojim najmilijima. Neka najviše humanističke vrednosti motivišu sva naša dela”, poručio je gradonačelnik.

Kurban-bajram traje četiri dana i naziva se još i hadžijski, jer se u Meki danas završava hodočašće (hadžiluk), koje je obaveza svakog muslimana koji za to ima materijalnih mogućnosti. Na hodočašće je otputovalo oko 400 vernika iz Srbije, iz obe verske zajednice koje okupljaju muslimane. Praznik počinje bajram-namazom, jutarnjim molitvama u džamijama, posle čega muškarci obilaze groblja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.