Predata inicijativa za uvođenje kazne doživotnog zatvora, bez pomilovanja

VIDEO K9: Inicijativu za izmenu zakona kojom bi se uveo doživotni zatvir za ubistvo dece, starih, trudnica i nemoćnih, predao je danas Igor Jurić, osnivač Fondacije "Tijana Jurić". Ova fondacija je u prethodnom periodu sakupljala potpise podrške u više od 40 gradova Srbije.

0
559

Davanjem potpisa, građani su se ujedinili u stavu da trenutna maksimalna kazna od 30 do 40 godina za najteže oblike teških ubistava dece, nije dovoljna, te da je došlo vreme za promene, navedeno je u saopštenju.

Podršku ovoj inicijativi dalo je više od 150000 građana Srbije.

Svoj stav o ovakvoj ideji iznela je i ministarka pravde.

“Još 2015. godine, kada smo krenuli sa izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Ministarstvo pravde je i tada predvidelo i predložilo uvođenje nove sankcije, a to je doživotni zatvor i to se još uvek nalazi kao naš predlog. Celokupna stručna javnost je pozvana da da svoje mišljenje i sugestije i svakako Ministarstvo prave će razmotriti nacrt koji je dostavila Fondacija Tijane Jurić. Mi svakako to podržavamo i pozdravljamo a u narednom periodu ćemo videti na koji način ćemo to realizovati i da li će biti određene izmene i Krivičnog zakonika, s obzirom da to zahteva ne samo izmene zakonika, već i svih zakona koji prate sistem izvršenja krivičnih sankcija i podzakonskih akata i zahteva određeno vreme, ali svakako ono što će ministarstvo pravde da uradi jeste da organizuje jednu veću debatu i da na kraju stručna javnost bude ta koja će da kaže da li treba da se uvede doživotni zatvor ili ne treba”, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Ova Fondacija koja se dve i po godine intenzivno bori za bolju bezbednost dece u Srbiji, tražeći i da tako osuđena lica nemaju pravo na uslovni otpust.

Druga inicijativa Fondacije “Tijana Jurić”

Prethodno, 2014. godine ova organizacija podnela je inicijativu za izmenu Zakona o policiji, da bi u julu 2015. godine poslanici Skupštine Srbije usvojili njihov predlog, koji je simbolično nazvan “Tijanin zakon”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.