Danas je Vidovdan

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Vidovdan, jedan od najvećih srpskih praznika. Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum, od kojih su najznačajniji Kosovski boj, pogibija kneza Lazara (1371—1389) i takozvana propast Srpskog carstva.

0
616

Vidovdan je nepokretni verski i obeležava se 28. juna po gregorijanskom ili 15. juna po julijanskom kalendaru, a praznuje ga i Bugarska pravoslavna crkva, gde je poznat kao Vidovden ili Vidov den.

Vidovdan je državni praznik u Republici Srbiji i obeležava se radno, u spomen na Kosovsku bitku, 28. juna 1389. godine, na Gazimestanu i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.

Vidovdan, zapravo, predstavlja Dan žalosti, pa je srpski narod zadržao običaj da se na taj dan ne igra i ne peva, kao i da ne obavlja velike poslove. Na Vidovdan se u crkvama obavljaju pomeni za sve postradale u ratovima.

Brojna su i narodna verovanja i rituali vezani za Vidovdan, prema kojima je važno šta će se toga dana videti, uz pomoć vidove trave, rose i obrednih reči.

O poreklu narodnog naziva za ovaj praznik postoji više verzija, a prema najverovatnijoj od njih se smatra da je ovaj praznik nastavak slavljenja slovenskog paganskog božanstva Svetovida, koji je bio bog obilja i rata i koji je možda bio srpski vrhovni bog.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.