Danas je Vidovdan

Na dan 28. juna Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju Vidovdan, dan starog slovenskog božanstva Vida, zaštitnika vida i iscelitelja bolesti očiju. Vidovdan je nepokretni verski praznik i jedan od najvećih srpskih praznika, za koji su vezana i zanimljiva narodna verovanja.

0
1351

Crkva je u svoje kalendare ovaj praznik unela krajem 19. veka, a do tog vremena se na ovaj dan slavio Svetovid, jedan od najmoćnijih slovenskih bogova.

Narodno predanje kaže da je ovo božanstvo lečilo od očnih bolesti i slepima omogućavalo da progledaju, pa se zato i danas Vidovdan smatra praznikom za oči.

Po jednoj interpretaciji, ovaj praznik je nastavak slavljenja slovenskog paganskog božanstva Svetovida, koji je bio bog obilja i rata i koji je možda bio srpski vrhovni bog.

Po drugoj, poštovanje prema Svetom Vidu doneli sa sobom nemački katolički rudari Sasi, a njihov svetac je prilagođen lokalnom stanovništvu.

Po trećoj interpretaciji, najverovatnijoj, u pitanju je ostatak Zapadnog hrišćanstva iz vremena dok je među Srbima bio jači uticaj Rima nego Carigrada.

Među Srbima i svim Slovenima verovalo se da je Vid svevideće božanstvo, pa se Vidovdan smatra i praznikom za oči, odnosno praznikom koji “otvara oči”.

Na Vidovdan se, prema knjigama i verovanjima ne radi u polju ni u vinogradu da se grožđe ne bi sasušilo, a na današnji dan treba probati i zrelo voće.

Jedan od običaja nalaže da danas ustanete pre zore, pogledate ka suncu i kažete “Oj Vido, oj Vidovdane, daj mi vid dok sam živ!”. Smatralo se da je veoma važno ono što ćete danas videti jer ćete u tim stvarima kasnije imati uspeha.

Prema narodnom običaju, danas treba započeti nešto od ručnih radova, poput pletenja i vezenja. Pre nego što prionu na posao, žene treba da pokvase oči vodom u kojoj je prethodnu noć provela biljka vidovčica i da kažu: „Vidi, Vido kako pletem“, „Vidi, Vido kako vezem“, „Vidovčice, po bogu sestrice, što očima ja videla, to rukama i stvorila“.

Ako je vreme vedro sa naznakama da će i ostati vedro, treba izneti napolje svu odeću i provetriti je kako bi se napunila dobrom energijom. U suprotnom, treba prekrstiti oblake da bi kiša koja padne bila dobra za useve.

Značaj Vidovdana za srpski narod proističe i iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum, a od svih je najznačajniji Kosovski boj, pogibija kneza Lazara (1371-1389) propast Srpskog carstva. Sudar dveju vojski na Kosovu polju trebao je da se desi na dan kada će se jasno videti ko je vera, a ko nevera. Prema tom mitu, od tada se taj dan naziva Vidovdanom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.