Danas je Veliki petak pred Uskrs 1. aprila

VIDEO K9: Veliki petak, dan raspeća Isusa Hrista danas obeležavaju katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne i brojne manje crkve, koje Uskrs praznuju 1. aprila. Uskrs su hrišćanima koji verske praznike slave prma gregorijanskom kalendaru čestitali gradski, pokrajinski i republički zvaničnici. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poželeo je da u prazničnim danima uskrsli Gospod u svima probudi glad i žeđ za pravednošću da bi se što više poštovalo dostojanstvo svake osobe.

342

Isus je pokazao i dokazao vrednosti života, da svako ljudsko biće, svaka porodica, sve nacionalne zajednice i društveno-političke institucije imaju svoje dostojanstvo, poručio je beogradski nadbiskup, koji je u vaskršnjoj čestitki Patrijarhu Irineju izrazio želju za veće unapređenje međusobnog zajedništva.

“Kao što Isusov razgovor sa Samarićankom budi glad i žeđ za istinom, pravdom i ljubavlju, tako Isusov duboki povik na krstu: „Žedan sam“ na poseban način upozorava ljude svih vremena da bez gladi i žeđi za Njim – nema spasenja, nema izlaza, nema budućnosti, jer nema pravednosti”, naveo je Hočevar.

Hočevar je poželeo da uskrsli Gospod probudi u svima glad i žeđ za pravednošću, da bi se što više poštovalo dostojanstvo svake osobe.

 

“Krajnje je vreme da gladujemo za takvim poštovanjem pojedinačnog, crkvenog i društvenog života i da se sa tim namerama angažovano molimo. Mi hrišćani posebno smo dužni da ljudima današnjice pokažemo kako se nebeski otac brine za svakog pojedinca, za svaku porodicu, za zajednicu unutar našeg društva”, istakao je Hočevar.

Poželeo je da Hristov mir vlada u srcima svih nas i ukazao da se ne zaboravi da je događajima muke i smrti Isus Hrist proglašen kraljem mira i slobode.

“On neka vas prati i zato vas blagosiljam u ime Oca, Sina i Svetog duha”, zaključio je Hočevar.

Osim vaskršnje poslanice, nadbiskup Hočevar je istakao i da Beogradska nadbiskupija ove godine živi Godinu zajedništva, sećajući se stogodišnjice Prvog svetskog rata, koji je naneo mnogo zla.

Takođe je naveo da je Molitvena zajednica koja deluje unutar Nadbiskupije izglasala da svake srede u mesecu aprilu u crkvi Krista Kralja bude održana misa tokom koje će se moliti za mir, razumevanje i pomirenje u regionu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.