Danas je Veliki petak

VIDEO K9: Srpska pravoslavna crkva i vernici u nedelju slave dan Hristovog uskrsnuća, a danas, na Veliki petak, uzdržavaju se od slavlja, ali i rada.

0
33

Vernici Srpske pravoslavne crkve i hrišćani koji poštuju julijanski kalendar, danas obeležavaju Veliki petak, dan Hristovog stradanja na Golgoti, njegove žrtve za sve ljude i spasenje sveta.

Pravoslavni vernici danas se pridržavaju strogog posta, uzdržavaju se od bilo kakvog veselja i proslava, ali i poslova u polju i u kući. U većini krajeva Srbije na Veliki petak se farbaju vaskršnja jaja.

Veliki petak je za hrišćane najtužniji dan koji se veže za događaje koji su prethodili Hristovom raspeću. Na Veliki petak, u znak žalosti, ne zvone crkvena zvona, a na bogosluženja se poziva drvenim klepetalima.

Umesto liturgije u crkvama se ujutru čitaju tzv. Carski časovi.

U svim pravoslavnim hramovima popodne se iznosi Plaštanica, koja simbolizuje platno u koje je Isus umotan nakon skidanja sa krsta i stavlja se na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji predstavlja Hristov grob.

U domovima vernika farbanje jaja na Veliki petak pred Vaskrs spada u najstarije hrišćanske običaje.

Jaja su se ranije farbala crvenom bojom, a prvo ofarbano jaje, čuvarkuća, ostavljano je čitavo do sledećeg Vaskrsa.

Za ovaj dan vezani su i narodni običaji, pa se tako u nekim delovima Srbije veruje da će devojke koje na današnji dan ukradu cveće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk u noći uoči Velike subote sanjati svog budućeg muža, a u nekim krajevima veruju se i da onog ko danas opere kosu cele sledeće godine neće boleti glava.

Pravoslavni hrišćani u nedelju obeležavaju Vaskrs, najveći hrišćanski praznik. Vaskrs uvek pada u prvu nedelju posle punog meseca iza prolećne ravnodnevnice i zato se ne praznuje istog datuma, a može pasti od 22. marta do 25. aprila prema julijanskom, odnosno od 4. aprila do 8. maja prema gregorijanskom kalendaru.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.