Danas je Veliki petak

VIDEO K9: Pravoslavni vernici danas obeležavaju Veliki petak, najtužniji dan u godini, koji simbolizuje stradanje Isusa Hrista i njegovo raspeće na krstu na Golgoti.

0
25

Veliki petak je za hrišćane koji se pridržavaju julijanskog kalendara dan najveće hrišćanske žalosti, poslednji u nedelji Stradanja.

Prethodi najvećem hrišćanskom prazniku, Vaskrsu, koji se i ove godine u Srbiji obeležava u specifičnim uslovima vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa.

Na Veliki petak, Isus je odveden pred rimskog prokuratora Pontija Pilata, koji ga je osudio da bude raspet na krstu. Za hrišćane je to dan velike žalosti i obeležava se strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a zabranjen je i rad u polju i u kući.

U crkvama se danas ne služi liturgija, osim ako se poklopi sa Blagovestima, a od Velikog četvrtka do Uskrsa ne oglašavaju se ni zvona na crkvama, jer su ona u pravoslavlju znak radosti.

Običaj koji datira iz 12. veka, a kod nas se ustalio 400 godina kasnije, jeste farbanje vaskršnjih jaja na Veliki petak. Jaja se farbaju najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv, a prvo obojeno jaje ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa kao “čuvarkuća”.

U svojoj prvpj vaskršnjoj poslanici patrijarh Porfirije i vladike SPC pozvali su na jedinstvo i slogu, uz poruku vernicima da ne dopuste da im praznik hristovog vaskrsenja bude praznik običaja, već praznik novog života, nove nade i nove tvari, na kakvo upravo i poziva Srpska pravoslavna crkva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.