Danas je Veliki petak

VIDEO K9: Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Veliki petak, u znak sećanja na dan kada je Isus Hrist raspet na krstu na Golgoti. Veliki petak prethodi Vaskrsu, najvećem i najsvečanijem hrišćanskom prazniku.

248

Za hrišćane koji Vaskrs slave po julijanskom kalendaru, danas je Veliki petak, dan kada je prema verovanju Isus Hristos umro raspet na krstu na Golgoti.

Veliki petak smatra se najtužnijim danom hrišćanstva. Na ovaj dan se ne služi liturgija, a od velikog četvrtka do Vaskrsa na crkvama se ne oglašavaju zvona koja su u pravoslavnoj crkvi znak radosti.

Običaj je da se na Veliki petak farbaju uskršnja jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje hristovu krv, a prvo ofarbano jaje, čuvarkuća, čuva se godinu dana.

Isusova smrt uvod u radost vaskrsenja, koju pravoslavna crkva ove godine slavi u nedelju, 28. aprila. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik kojim se obeležava sama suština Hrišćanstva.

Vaskrs uvek pada u prvu nedelju posle punog meseca iza prolećne ravnodnevnice i zato se ne praznuje istog datuma.

Vaskrs predstavlja i kraj sedmonedeljnog posta i za njega su vezani brojni narodni običaji.

Na taj dan se skidaju dveri u crkvi na olataru, čime se želi pokazati da je Isus svojim vaskrsenjem pobedio smrt i otvorio rajska vrata, a čitava sedmica posle Vaskrsa naziva se Svetla nedelja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.