Danas je Vaskršnji ponedeljak

VIDEO K9: Hrišćanski vernici danas obeležavaju Vaskršnji ili Uskršnji ponedeljak. Ovaj dan nakon Vaskrsa ili Uskrsa u mnogim zemljama, kao i u Srbiji se slavi kao državni praznik.

0
402

Vaskrsenje Isusa Hrista, hrišćanski praznik nad praznicima koji je osnova novozavetne propovedi i vere u spasenje slavi se od vremena prvih apostola.

Suštinu i načelo hrišćanske vere objasnio je sveti apostol Pavle. Reči apostola Pavla, koji nije bio savremenik Hristov, ali kome se, prema predanju, Hrist javio na putu za Damask, zapisane su u njegovim apostolskim delima i objašnjavaju da je suština hrišćanstva u veri u pobedu života nad smrću.

U pravoslavnim hrišćanskim crkvama se na Vaskrs otvaraju Carske dveri na oltaru, čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskresenjem pobedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu.

Vaskršnji ponedeljak je prema vizantijskom obredu prvi dan Svetle nedelje, a analogno prema kalendaru zapadnih hrišćana, drugi dan u sedmici nakon Uskrsa, budući da im je uskrsna nedelja prvi dan. Ubraja se u pokretne praznike.

Na ovaj dan se praktikuju razni običaji. Vaskršnji ponedeljak se u pojedinim mestima zove i pobusani ponedeljak, kada, po narodnom običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom.

U nekim vojvođanskim selima se na ovaj dan zadržao običaj polivanja devojaka. Naime, mladi momci obilaze fijakerima ili karucama devojke u selu, sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju, a nose i kanticu ili ćup iz kojeg će politi devojku. Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih devojačkih greha, a to takođe podseća i na to kako je Isus svojim apostolima oprao noge. Pored toga, smatralo se da što više neki momak polije devojku, znači da je veća šansa da će je zaprositi. Nakon toga, devojka ih služi farbanim jajima, kolačima i vinom.

Na Vaskršnji ponedeljak se nastavljaju gozbe i veselja, ali kako je dan ranije predviđen za najužu porodicu, ovog dana se ugošćavaju kumovi, rodbina i prijatelji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.