Danas je Svetski dan borbe protiv side

VIDEO K9: Svetski dan borbe protiv side obeležen je i u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Novom Sadu. Ovaj dan je, kako su u Zavodu rekli, samo povezivanje svega onoga što ova ustanova radi cele godine, a to je prevencija u cilju sprečavanja nastanka ove bolesti. Podaci Ujedinjenih nacija kažu da skoro 40 miliona ljudi u svetu boluje od side.

703
Iako su studenti populacija koja je upoznata sa rizičnim ponašanjima koja dovode do nastanka ove bolesti, ipak ne treba zanemariti preventivno delovanje i podsećati mlade da vode računa o svom zdravlju, istakao je prof. dr Veselin Dickov, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata.
“Trudimo se da ih sve vreme upoznajemo, trudimo se da im omogućimo što više anonimnih testiranja. Svakodnevno mogu da dođu kod nas u Zavod  i da anonimno izvrše testiranje koja se šalju u Institut za javno zdravlje”, rekao je Dickov.
On je rekao da studenti u Zavodu mogu obaviti i noćna testiranja ukoliko žele da to obave na što diskretniji način. Takođe, studentima je uvek dostupno i savetovalište na ovu temu.
“Pri svakom studentskom domu postoji kafe savetovalište. Imamo ih sedam i imamo celokupno svakodnevno savetovalište u sklopu Zavoda. U svakom studentskom domu postoji kafe savetovalište gde mogu dobiti apsolutno sve potrebne informacije o svim, kako devijacijama, tako i problemima, što se tiče zdravlja”, naveo je Dickov.
Apel svim osobama koje su stupile u rizično ponašanje je da dođu i testiraju se, jer da biste što bolje kontrolisali ovu bolest, važno je što pre je otkriti i početi sa lečenjem. Kada je reč o novootkrivenim HIV pozitivnim osobama u ovoj godini, prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, reč je o broju od oko 35 osoba. U srbiji broj zaraženih virusom HIV-a prelazi 2000, a u svetu je registrovano skoro 37 miliona ljudi, koji žive sa sidom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.