Danas je Sveti Nikola

VIDEO K9: Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Nikolu. Kažu da polovina pravoslavaca u Srbiji danas slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina ide u goste.

369

Ovaj praznik u narodu se najčešće naziva Nikoljdan. Posvećen je obeležavanju uspomene na dan smrti Čudotvorca koji je umro 19. decembra 343.

Bio je arhiepiskop mirlikijski. Smatra se zaštitnikom putnika i pomoraca. Njegove mošti nalaze se u italijanskom gradu Bari i srpski kralj Milutin je crkvu u kojoj se one nalaze bogato darivao.

Kod pravoslavnih Srba Sveti Nikola je najčešća krsna slava.

Sveti Nikola je hramovna i manastirska slava Srpske pravoslavne crkve i posvećeno mu je više od 600 crkava.
Obeležava se na dan kada je 343. godine ovaj svetitelj preminuo – 6. decembra po starom, odnosno 19. decembra po novom kalendaru, a slavi se i 22. maja, kao sećanje na dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u italijanski Bari i položene u crkvu svetog Jovana Preteče.
Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se i u celom hrišćanskom svetu. Zaštitnik je grada Amsterdama i u zemljama zapadne Evrope praznuje se kao dečji praznik na koji deca dobijaju poklone ako su bila poslušna. 
Rođen je u gradu Patara u oblasti Likija u Maloj Aziji, od roditelja Teofana i None, u vreme rimskog cara Valerijana. Još kao dete je pokazivao neobične duševne darove. Kada je odrastao i izučio škole, želeo je da stupi u sveštenički čin, pa ga je njegov stric, arhiepiskop, “proizveo” za sveštenika grada Mira.
Svoj duhovni život počeo je u manastiru Novi Sion, gde se zamonašio. Posle smrti roditelja, razdelio je siromašnima svu nasleđenu imovinu. Predanje govori da je, vođen čudesnim glasom, krenuo da širi veru, pravdu i milosrđe u narod, te da jeveć svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju. Smatra se zaštitnikom putnika i pomoraca, ali i srpskih kraljeva koji su mu posvetili brojne crkve i hramove.
Sveti Nikola je najčešća krsna slava kod pravoslavnih Srba i pada u vreme velikog božićnog posta. Na današnji dan bi trebalo posaditi pšenicu, kako bi izrasla do Božića.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.