Danas je Sveti Sava – školska slava

27. januara SPC i vernici obeležavaju Svetog Savu koji se u obrazovnim ustanovama širom Srbije proslavlja kao školska slava.

0
1367

Škole u Srbiji proslavljaju školsku slavu u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja.

Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine i u školama se slavio sve do 1945. godine, kada je ukinut. Od devedesetih godina prošlog veka ponovo se praznuje u školama.

Sveti Sava bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko. Kada se zamonašio na Svetoj gori uzeo je ime Sava.

Ustoličen je za arhiepiskopa 1219. godine čime je utemeljena i autokefalna Srpska pravoslavna crkva. Sveti Sava smatra se začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova.

Zajedno sa ocem Stefanom, osnovao je manastir Hilandar i izgradio još 14 manastira, zbog čega je ostao zabeležen kao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj gori. Preminuo je u tadašnjoj bugarskoj prestonici Trnovu 25. januara 1236. godine.

Prema zapisima iz tog vremena, glas o njegovoj smrti stigao je u Srbiju 27. januara, pa se u SPC na taj dan služe liturgije. Njegove mošti su iz Trnova prenete i sahranjene u manastiru Mileševa 6. maja 1237. godine. Mošti je spalio Sinan-paša 1594. godine na Vračaru. Na tom mestu izgrađen je spomen-hram posvećen Svetom Savi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.