Danas je Nacionalni dan bez duvanskog dima

VIDEO K9: Danas se u Srbiji obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima. Ovaj datum obeležen je i u novosadskoj Osnovnoj školi "Jožef Atila".

0
608

Ove godine su predstavnici Savetovališta za mlade Doma Zdravlja Novi Sad prezentovali učenicima zašto je duvanski dim štetan i koje posledice ostavlja na naše zdravlje.

O tome koliko je duvanski dim štetan po zdravlje mnogo se govori, a i pored brojnih dokaza da pušenje ubija, još uvek ima onih koji su zavisni od cigareta.

Najveći broj dece, skoro 55%, počne da puši u uzrastu od 13 do 15 godine, dok 9% njih postaju aktivni pušači, ističu u Savetovalištu za mlade. Iz tog razloga se ovaj dan i obeležava u osnovnim školama, jer je važno raditi na edukaciji i dece i profesora kada je ova tema u pitanju.

“Mi radimo tokom cele godine edukacije, što se tiče prevencije pušenja. Dok današnji 31. januar, Nacionalni dan bez duvanskog dima, obeležavamo ovde danas u OŠ “Jožef Atila”, Imamo još jedan dan, to je 31. maj, to je Svetski dan bez duvanskog dima i uvek ga obeležavamo u nekoj od škola” rekla je Dragislava Spasojević iz Savetovališta za mlade.

Nažalost, broj pušača koji se pojavljuje kod osnovaca je iz godine u godinu sve veći navodi Spasojević, i ističe da su konstantna predavanja i edukacije jedan od načina da se ova statistika promeni.

“Naravno, prvo je važno podizanje svesti kod mlađih generacija, to je period 14, 15 godina kada žele da eksperimentišu i probaju sve. Sa druge strane, daljenjem ovih flajera oni upozoravaju i nastavnike i roditelje o štetnosti duvanskog dima”, navela je Daliborka Bogićević, nastavnik biologije u OŠ “Jožef Atila”.

Bogićević je istakla da u ovoj radionici učestvuju i učenici, članovi đačkog parlamenta i iz ekološkog tima.

Podsetimo, ove godine Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležava se pod sloganom “Odrasli puše i mene guše”, a upotreba duvana povezana je sa blizu šest miliona smrtnih slučajeva širom sveta godišnje, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović – Batut”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.