Danas je državni praznik – Dan primirja u Prvom svetskom ratu

VIDEO K9:: U našoj zemlji danas je državni praznik, Dan primirja u I svetskom ratu.

79

Danas je Dan primirja, koji se kod nas i u svetu obeležava u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Primirje je potpisano u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Dan primirja se obeležava u isto vreme u svim glavnim gradovima država pobednica.

U Srbiji je ovaj praznik prvi put zvanično obeležen 2012. godine.

U ime Vlade Srbije centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti predvodi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Ceremoniji kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu koja počinje u 11 časova, kada je 1918. godine primirje stupilo na snagu, prisustvovaće visoki predstavnici Vojske Srbije, Grada Beograda, kao i diplomatski i vojni izaslanici više zemalja.

“Republika Srbija se sa ponosom i pijetetom seća stotina hiljada civila i ratnika, nevino i junački postradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine”, saopštilo je Ministarstvo za boračka pitanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.