Danas je državni praznik – Dan primirja u Prvom svetskom ratu

VIDEO K9:: U našoj zemlji danas je državni praznik, Dan primirja u I svetskom ratu.

105

Danas je Dan primirja, koji se kod nas i u svetu obeležava u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Primirje je potpisano u šumi kod francuskog grada Kompjenja, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša i bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine.

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, a u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Dan primirja se obeležava u isto vreme u svim glavnim gradovima država pobednica.

U Srbiji je ovaj praznik prvi put zvanično obeležen 2012. godine.

U ime Vlade Srbije centralnu državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti predvodi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Ceremoniji kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu koja počinje u 11 časova, kada je 1918. godine primirje stupilo na snagu, prisustvovaće visoki predstavnici Vojske Srbije, Grada Beograda, kao i diplomatski i vojni izaslanici više zemalja.

“Republika Srbija se sa ponosom i pijetetom seća stotina hiljada civila i ratnika, nevino i junački postradalih u borbama za odbranu i oslobođenje domovine tokom četiri ratne godine”, saopštilo je Ministarstvo za boračka pitanja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.