Danas je Bogojavljenje

VIDEO K9: SPC i vernici danas obeležavaju Bogojavljenje liturgijama, crkvenim litijama i plivanjima za Časni krst.

0
48

Nadmetanje u plivanju za Bogojavljenski krst tradicionalno je održan u podne na Dunavu u Sremskoj Kamenici, u Beočinu, kao i u većini drugih gradova i mesta na rekama u Srbiji.

Do Časnog krsta u Sremskoj Kamenici prva je doplivala devetnaestogodišnja Marija Stanić, jedna od malobrojnih devojaka među stotinu plivača ove godine.

Za Bogojavljenski krst plivao je i član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin, a događaju su prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac, kao i članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić.

Plivanju je prethodila liturgija održana u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice.

U Zemunu je plivanje bilo posebno organizovano za oko 330 momaka, a posebno za 20 devojaka među kojima je najbrža bila Zorica Anastasijević. Plivač koji je prvi stigao do Krsta je Dušan Novaković iz Kikinde.

U Zrenjanin je plivanje za Časni krst organizovano na jezeru kod Kulturnog centra, gde je plivao 61 učesnik, a do krsta je prva stigla Tatjana Rešković.

U Nišu je, u bazenu Sportskog centra “Čair” pobedno najmlađi od 19 plivača, osamnaestogodišnji Marko Todorović.

Bogojavljenje je hrišćanski praznik koji čuva uspomenu na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: “Ovo je sin moj i njega poslušajte”. Jedan je od 15 najvećih hrišćanskih praznika na koji se u svim crkvama i hramovima osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.