DANAS JE BADNJI DAN, A SUTRA… BOŽIĆ

Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista i, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika. Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

1230

Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da članovi porodice  tokom prazničnih dana budu na okupu.Badnjakom, odnosno božićnim drvetom u kuću se  unosi sreća, zdravlje i napredak.

Prva obredna radnja je unošenje vode u kuću,pravljenje česnice, a zatim se ta voda ostavlja da bi se njome ukućani umili. Takođe se i jabuka u toj vodi kvasi a zatim se njome svi ukućani po licu trljaju da bi bili zdravi i rumeni cele godine.

Obavezno je i unošenje slame, jer je to običaj još iz predhrišćanskog perioda i zato što se na taj način,  prinosi žrtva duhu Hrista koji je i rođen na slami.

Na Božić se okuplja cela porodica. Prethodno se sprema nekoliko vrsta hlebova a sve u cilju bogate godine i sreće i domaćinu ali i oračima i kopačima,stočarima i putnicima namernicima.

U centralnoj Srbiji česnica se priprema kao pogača a u vojvodini sa lisnatim testom ili korama između kojih se posipa šećer orasi med ili neko drugo voće. Gotova česnica se uvek  okreće u smeru kretanja Sunca. 

Zanimljiv detalj je i stavljanje novčića u česnicu-koji za onog ko ga pronađe predstavlja sreću cele godine. On se čuva pored ikone do sledeće godine.

Običaj nalaže i  da ukućani prvog gosta na Božić, položajnika, daruju poklonima i goste najbolje što mogu, jer on simbolizuje božanstvo.

Običaji kažu i da se za Božić ne ide nigde nego da se u krugu porodice započnu mnogi poslovi sa željom da u svemu što započnete budete što bolji.

Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić se po julijanskom kalendaru slavi i u ruskoj, gruzijskoj i makedonskoj crkvi, Jerusalimskoj patrijaršiji, a obeležavaju ga i Kopti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.