Danas izricanje pravosnažne presude Ratku Mladiću

Međunarodni sud u Hagu izreći će pravosnažnu presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, prvostepeno osuđenom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

0
43

Na prvostepenu presudu žalili su se i Mladićevi branioci i tužioci.

Odbrana je žalbom tražila da Mladić bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu.

Tužioci su tražili da osuđujući deo prvostepene presuda bude potvrđen, ali i da apelaciono veće generala Mladića proglasi krivim i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u pet opština u BiH.

Nije izvesno da li će Mladić prisustvovati izricanju pravosnažne presude. Prema dokumentima odbrane, Mladić je kao uslov za pojavljivanje u sudnici postavio da uz njega budu oba branioca, Branko Lukić i Dragan Ivetić. Odbio je mogućnost da zasedanje prati preko video veze iz sudskog pritvora.

Branioci su, međutim, tvrdili da su obojica sprečena da se pojave u sudnici – Ivetić zbog bolesti, a Lukić zato što mora da poštuje Mladićeva uputstva.

Krajem maja, sud je odbio zahtev odbrane da izricanje pravosnažne presude bude odloženo zato što branioci ne mogu da budu u sudnici.

Umesto branilaca, uz dozvolu suda, generala Mladića će na izricanju presude zastupati pravna savetnica odbrane Peta-Luiz Bagot.

Većem koje će danas izreći pravosnažnu presudu generalu Mladiću predsedava sudija Priska Matimba Nijambe iz Zambije.

Članovi veća su sudije Mustafa El Baž iz Alžira, Aminata Engum iz Gambije, Elizabet Ibanda-Nahamija iz Ugande i Sejmor Penton sa Jamajke.

Sednica počinje u 15 po srednjeevropskom vremenu, a na sajtu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove biće prenos odložen za pola sata. (N1, Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.