Danas ispraćamo prvu damu SFRJ Jovanku Broz

Sahrana prve dame SFRJ je danas u 12 časova, u Beogradu, u Kući cveća. Svi oni koji se sa setom sećaju vremena Tita pristižu u Beograd iz svih delova ex Jugoslavije. Dolaze i predstavnici ambasada i delegacije mnogih država, kao i mediji iz zemlje i sveta...

1437

Prema informacijama, u Beograd stiže autobusima preko 3.500 ljudi iz svih područja bivše Jugoslavije. Broj onih koji dolaze sopstvenim prevozom se ne zna…

Uz počasnu stražu Garde Vojske Srbije, danas će u “Kući cveća” u Beogradu biti sahranjena udovica predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita – Jovanka Broz.

U “Kući cveća” u Beogradu, uoči sahrene, okupio se veliki broj građana, stranih i domaćih medijskih ekipa, a najavljen je i dolazak delegacija više ambasada.

[quote_box_center]Kovčeg sa posmrtnim ostacima prve dame bivše Jugoslavije postavljen je, u 10 časova, na ulazu u “Kuću cveća”, a sahrana počinje u 12 sati. Kraj njenog kovčega postavljena je počasna jedinica Garde Vojske Srbije. Jovanka Broz bila je potpukovnik JNA i nosilac Partizanske spomenice 1941. i to je razlog zbog koga će sahrana biti obavljena uz tri plotuna i sve vojne počasti.[/quote_box_center]

Kako je Tanjugu rečeno u Odboru za organizovanje sahrane, akreditovano je oko 300 članova medijskih ekipa – novinara, snimatelja i fotoreportera, i to iz 35 domaćih i 40 stranih medijskih kuća.

[quote_box_center]Do početka ceremonije najavljen je dolazak predstavnika ambasada Rusije, Belorusije, Alžira, Indije, Irana, Palestine, Indonezije, Japana, Egipta, Južne Koreje i Crne Gore.[/quote_box_center]

Građani u velikom broju pristižu na Dedinje gde se nalazi “Kuća cveća”, nose transparente i zastave Srbije i bivše SFRJ.

Od Titove udovice oprostiće se i predstavnici boračkih organizacija iz Srbije i bivše Jugoslavije, koji nose vence i zastave SFRJ sa petokrakom.

[quote_box_center]U “Kuću cveća” su pristigli predsednik i zamenik Organizacionog odbora Rasim Ljajić i Veljko Odalović, a predviđeno je da se od Jovanke Broz prvo oprosti premijer Srbije Ivica Dačić.[/quote_box_center]

Kovčeg sa posmrtnim ostacima Jovanke Broz stigao je sa Centralnog groblja, a ispred mesta na kome će biti sahranjena dežuraju kola hitne pomoći.

Pored kovčega su postavljene i četiri kupe cveća sa belim ružama i belim gerberima, dok je na kovčegu veliki venac od crvenog anturijuma, po želji njene porodice, s obzirom da je to bilo njeno omiljeno cveće.

Ispred kovčega izloženo je ordenje i medalje koje je dobila Jovanka Broz, koja je i nosilac Partizanske spomenice 1941.

[quote_box_center]Sam čin sahranjivanja će biti zatvoren za javnost, prisustvovaće samo porodica i članovi vlade, a nakon toga je predviđen mimohod građana do 18 sati.[/quote_box_center]

Građani će u mimohodu moći da obiđu grob na kojem će biti postavljena ploča od belog venčačkog mermera, na kojoj će, zlatnim slovima, identičnim onim na Titovoj ploči, biti ispisano “Jovanka Broz 1924-2013”.

U ime porodice od Titove udovice oprostiće se njen sestrić Goran Aleksić i predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević.

Porodica Broz

 PORODICA BROZ (bez Jovanke)

 U podne je predviđeno obraćanje premijera, zatim Zečevića i Aleksića, a pola sata kasnije će mesto gardista pored kovčega zauzeti počasna straža Šeste ličke divizije, čiji je borac bila Jovanka Broz.

[pull_quote_center]Jovanka Broz preminula je u nedelju u Beogradu, u 89. godini, usled zastoja rada srčanog mišića. Primljena je u Urgentni centar 23. avgusta u teškom stanju.[/pull_quote_center]

Po procenama, sahrani je prisustvovalo oko 10.000 ljudi.

– Vreme je da priznamo da smo počinili greh, i prema Jovanki Broz i prema sopstvenoj istoriji. Nepravda je počela da se ispravlja tek na kraju njenog života – rekao je premijer Ivica Dačić u oproštajnom govoru.

Govor je održao i predsednik SUBNOR-a Miodrag Zečević.

– Tvoj život pored istorijske gromade nije bio nimalo lak i jednostavan. Bila si hrabar ratnik, borac vojske i pokreta – rekao je on.

– U mladosti i starosti, u imanju i nemanju krasili su je ponos poštenje i dostojanstvo – rekao je Goran Aleksić, predstavnik porodice Jovanke Broz u oproštajnom govoru.

Počast Jovanki odali su zajedno njene sestre Nada Budisavljević i Zora Aleksić, Zorini sinovi Goran i Zoran Aleksić, Titov unuk Joška Broz.

Gardisti su isplali plotune u čast Jovanke Broz. Počeo je i mimiohod, predvođen Gardom, počasnom stražom Šeste ličke divizije i članovima vlade. Nakon toga, u mimohod su krenuli i građani.

Na YouTube je postavljen i snimak dela Ceremonije sahrane Jovanke Broz

Evo šta su uoči sahrane Jovanke Broz javili hrvatski mediji:

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.