Danas generalni štrajk u Belgiji

 Generalni štrajk zbog vladinih mera štednje danas će paralisati celu Belgiju, odakle nijedan avion neće poleteti ni sleteti, a biće zatvorene i bolnice osim za hitne slučajeve.

479
Današnji 24-časovni štrajk organizovan je posle nekoliko manjih, regionalnih štrajkova poslednjih dana u Belgiji, gde su građani nezadovoljni vladinim programom uštede 11 milijardi evra u narednih pet godina.
Zaposleni u belgijskoj kontroli leta, javnom preduzeću koje kontroliše vazdušni saobraćaj nad Belgijom, saopštili su u petak da će podržati današnji štrajk. Nijedan avion neće poleteti ni sleteti sa aerodroma u Briselu, Šarlroau, Liježu i Antverpenu tokom 24 sata.
Štrajk ne bi trebalo da utiče na druge avione koji nadleću Belgiju na visinama iznad 7.500 metara, jer tim letovima upravlja evropska kontrola leta “Eurocontrol”. Aviokompanije u Belgiji očekuju poremećaj u saobraćaju i neke su već najavile da otkazuju oko 40 odsto letova predviđenih za danas.
I druge vrste saobraćaja će biti paralisane, jer nijedan voz neće saobraćati na domaćim i međudržavnim linijama, kao ni javni gradski prevoz.
Privredna aktivnost će stati pošto će štrajkači iz tri sindikata blokirati pristup javnim preduzećima, školama, industrijskim zonama i velikim samouslugama. Zaposleni traže od vlade da odustane od mera planiranih za 2015. godine, među kojima je i ona da plate više automatski ne prate rast životnih troškova. Opozicija novoj desničarskoj vladi u Briselu protivi se i podizanju starosne granice za penzionisanje. Predviđeno je da se od 2030. godine u penziju odlazi s 67 godina, umesto sa 65 godina kako je sada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.