Danas 17. sednica Skupštine Novog Sada

VIDEO K9: Zbog predstojeće izborne tišine, 17. sednica Skupštine grada koja je bila najavljena za 31. mart, održana je danas, a među najvažnijim stavkama našli su se meštani Kovilja i podgrađe Petrovaradina.

0
282

Ključna tačka dnevnog reda 17. sednice bila je Predlog programa za sprovođenje mera tehničke zaštite objekata u sastavu prostorno kulturno-istorijske celine Gornja i Donja Tvrđava sa Podgrađem u Petrovaradinu.

“Danas će biti usvojen taj program revitalizacije. Mi čim dobijemo te neophodne saglasnosti, da je Zavod za zaštitu spomenika kulture staraoc nad fasadama, mi raspisujemo javne nabavke i, ako sve bude u redu što se tiče pravnog sistema, u maju mesecu, odnosno junu, treba da imamo postavljene skele nad fasadama tih objekata u Podgrađu. Podgrađe Petrovaradinske tvrrđave čini kulturno-istorijsku celinu sa čitavom Petrovaradinskom tvrđavom, tu imamo preko 45 objekata koji su u izuzetno lošem stanju. Tačno 50 godina nije dinar uložen u te kulturno-istorijske spomenike”, istakao je Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Za ovaj program revitalizacije izdvojeno je 100 miliona dinara.

Pored ove tačke, na dnevnom redu sednice našao se i Predlog odluke o materijalnoj podršci građanima Kovilja za putarinu na delu auto-puta E-75.

“Moram da se osvrnem na to da su građani Kovilja već duže vremena u situaciji da traže da se reši njihov problem dolaska iz Kovilja auto-putem E-75 i da do sad, nažalost, zbog zakonskih i podzakonskih akata, nije bilo moguće to rešiti. Mi smo krenuli, da kažem, od tačke dnevnog reda da se, ipak, bar delimično krene u rešavanja problema dolaska građana Kovilja u Novi Sad”, rekao je Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine grada.

Pravo na oslobađanje dela naplate putarine u iznosu od 80 odsto (56 dinara u pravcu) ima svaki meštanin Kovilja ili član domaćinstva koji je fizičko lice, vozi vozilo prve kategorije registrovano u Novom Sadu i zaposlen je u Novom Sadu. Grad će celokupan iznos putarine nadoknaditi Koviljčanima koji primaju dečiji dodatak, žive u porodici sa troje ili više dece, sa decom sa smetnjama u razvoju ili u porodicama u kojima najmanje jedno dete ide u školu u Novom Sadu (ili se radi o studentu, koji nema više od 26 godina).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.