Dan žrtava krivičnih dela

VIDEO K9: Danas je 22. februar, koji se u Evropi obeležava kao Dan žrtava krivičnih dela. Tim povodom potpisan je Sporazum o saradnji između Viktimiloškog društva Srbije i Republičkog javnog tužilaštva, što je u Tužilaštvu okarakterisano kao gest kojim žele da pokažu osetljivost na probleme žrtava.

0
577

Organizacija Pomoć žrtvama Evropa je 1991. godine, na predlog predstavnika iz Švedske, proglasila 22. februar Evropskim danom žrtava sa ciljem da se posledice koje žrtve kriminaliteta trpe učine vidljivim široj javnosti i da se društvo podstakne da efikasnije i potpunije zaštiti prava žrtava.

Tim povodom Viktimološko društvo Srbije, koje inače pruža pomoć žrtvama, ima brojne aktivnosti.

“Naši saradnici ovih dana imaju susrete sa studentima pmagačkih fakulteta koji edukuju stručnjake u tim strukama koji mogu biti i u poziciji žrtve isto tako se edukuju da budu pomagači i prezentuju im iskustva. Takođe jue smo u NS potpisali sporazum o saradnji sa ombudsmanom i izdali smo zajedničkos aopštenje zajavnost i izneli neke probleme koji se smatraju ključnim i pozvali nadležne da preduzmu određene mere u tom pravcu”, navela je Vesna Nikolić Ristanović iz Viktimološkog društva Srbije.

Potpisivanje ovog sporazuma jedan je od prvih koraka u pravcu pružanja podrške žrtvama i poboljšanja njihovog statusa u krivičnom postupku , kažu u Republičkom javnom tužilaštvu.

“Moram da kažem da je to veoma važno, imajući u vidu da se nama dogodio Zakonik o krivičnom postupku iz 2011. godine koji, po opštem uverenju stručne javnosti, pogoršava položaj oštećenih u krivičnom postupku. Tužilaštvo je ovim gestom pokazalo osetljivost za probleme žrtva. Međutim, moram da kažem da je moje uverenje da Zakonik o krivičnom postupku u jednoj meri nema dovoljno senzibiliteta za položaj i opšte potrebe žrtava u krivičnom postupku”, rekao je Goran Ilić, zamenik republičkog javnog tužioca.

On kaže da je oštećenima bitno suženo pravo na preuzimanje krivičnog gonjenja, kao i da oštećeni nije više subjekt zaključenja sporazuma o priznanju krivičnog dela, iako se oštećeni izjašanjva o visini imovinsko-pravnog zahteva, zbog čega je oštećeni u znatno nepovoljnijem položaju, zaključuje Ilić.

“Obeležavanje Evropskog dana žrtava krivičnih dela, između ostalog, treba da podstakne sve segmente društva zadužene za pružanje pomoći i zaštitu žrtava kriminaliteta da efikasnije i potpunije zaštite njihova prava i unaprede njihov položaj i organizovanjem ove konferencije. Republičko javno tužilaštvo s,e zajedno sa misijom OEBS-a u Srbiji i Ambasadom Kraljevine Holandije, pridružuje obeležavanju ovog dana”, rekla je Tamara Mirović, zamenik republičkog javnog tužioca.

U okviru Viktimološkog društva Srbije od 2003. godine funkcioniše služba za žrtve VDS info i podrška žrtvama. Služba je namenjena svim žrtvama kriminaliteta i kršenja ljudskih prava.

Broj telefona službe je 11 63 03 022 i 011 22 88 040

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.