Dan zaštite prirode obeležen u Futoškom parku

VIDEO K9: Učenici nižih razreda dve novosadske osnovne škole danas su u Futoškom parku učili zbog čega je važno čuvati prirodu i na koji način oni sami utiču na okolinu u kojoj žive. Akciju je povodom Dana zaštite prirode organizovalo JKP Gradsko zelenilo.

0
219

„Gradsko zelenilo“, kao upravljač većeg broja zaštićenih područja na prostoru Novog Sada, obeležilo je Dan zaštite prirode zajedno sa svojim gostima, učenicima osnovnih škola „Đorđe Natošević“ i „Žarko Zrenjanin“.

Inženjeri ovog preduzeća su tokom jednočasovne šetnje kroz Futoški park, jedan od tri zaštićena gradska parka, upoznali decu sa nastankom i razvojem ovog spemenika prirode.

“Inžinjeri Gradskog zelenila i dva biologa ovde su sa đacima kako bi im objasnili značaj čuvanja prirode, ali i upoznali ih sa biljnim i životinjskim svetom Futoškog parka. Što se tiče parkova, moram da najavim ada ove godine Dunavski park dobija atmosfersku kanalizaciju, zalivni sistem, što je dokaz da se Gradsko zelenilo prilagođava klimatskim promenama koje su evidentne poslednjih decenija i biće u potpunosti rekonstruisano jezero u Dunavskom parku”, rekao je Ivan Nožinić, portparol JKP Gradsko zelenilo.

Nožinić je podsetio i da je u Kameničkom parku u toku druga faza rekonstrukcije, gde je u toku podizanje trim staze koja će prolaziti kroz skoro pola tog parka.

“Novi Sad će u naredne dve godine dobiti, što kroz takozvano redovno održavanje zelenila, što kroz projekte koje finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine, što kroz projekte koje finansiraju i republika i pokrajina, 10 hiljada novih sadnica, novih stabala, tako da mislim da krupnim koracima idemo ka onom procentuzelenila u gradu koji želimo, a to je 20%, koliko propisuje EU za urbane sredine. Trenutno smo na nekih 8 procenata”, naveo je Nožinić.

Među sadašnjih 8 procenata je i zelenilo Futoškog parka, gde su našim osnovcima objašnjen značaj očuvanja prirode, a ukazano im je i na načine na koji ljudi utiču na nju.Imali su priliku i da saznaju podatke o zaštićenim vrstama vodozemaca u ovom parku, pticama i sisarima koji žive u ovoj zelenoj oazi, kao i vrednim stablima koja krase park.

Nakon obilaska, održano im je kratko predavanje o značaju reciklaže otpadnih materijala i upriličena izložba dečijih radova na temu Dana zaštite prirode.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.