DAN ŽALOSTI U ITALIJI ZBOG POGIBIJE 300 IMIGRANATA U TRAGEDIJI NA BRODU

553
(VIDEO K9) Zbog nastradalih imigranata u brodolomu nadomak italijanskog ostrva Lampeduze, u Italiji je proglašen Dan žalosti. U ovoj tragediji udavilo se više od 300 imigranata iz Afrike.
 
Spasilačke službe saopštile su da su pronašle 111 tela i iz vode izvukli 155 preživelih. Međutim, oko 200 zarobljenih žrtava ostalo je u trupu broda, koji leži na oko 40 metara ispod površine vode. 
Tragedija se desila nakon što je motor na brodu otkazao.  Putnici su zapalili manju vatru kako bi dali znak drugim brodovima, ali se gas pomešao sa vodom, koja je prodrla,  pa se vatra proširila.  Putnici su u panici prešli na jednu stranu broda zbog čega se brod prevrnuo.
Ministar unutrašnjih poslova Itanije Anđelino Alfano jučerašnju nesreću nazvao je “evropskom tragedijom”. Zbog toga je zatražio veću pomoć EU zbog povećanog priliva izbeglica.
– Evropa mora da reaguje. Ili će reagovati ili nećemo moći da kažemo da postoji podržavajući odnos. Mi želimo granicu Lampeduza, da bude razmatrana kao granica Evrope, a ne Italije. 
 
Da je ova nesreća rezultat represivne politike prema ilegalnim imigrantima, zjavio je zvaničnik UN zadužen za ljudska prava migranata, Fransoa Krepo. Naime, Lampeduza je ključna tačka za ilegalce koji traže azil u EU. Ovo ostrvo bliže je Severnoj Africi nego Italiji. Tu se nalazi i veliki prihvatni centar za imigrante.  Ove godine u Italiju je stiglo oko 25.000 imigranata,  tri puta više nego cele prethodne godine.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.