Dan vojske Srbije: Dodeljene značke i zahvalnice otadžbine

VIDEO K9: Vojnicima koji su dobrovoljno služili vojni rok, u Centru Ministarstva odbrane u Novom Sadu dodeljene su Značke i Zahvalnice otadžbine, a povodom Dana vojske Srbije koji se obeležava u nedelju.

425

Od 2011. godine služenje vojnog roka nije obaveza, ali svako ko želi, bez obzira na pol, može da odsluži vojni rok. Prema nezvaničnim podacima, svake godine u Srbiji se za služenje vojnog roka prijavi oko 1.600 mladića i devojaka.

Vojnike koji su dobrovoljno odslužili vojni rok u martovskoj i junskoj klasi 2016. godine, primio je major Darko Crljenica i uručio im Značke i Zhavalnice otadžbine.

“Na vojni rok sam se prijavila sasvim slučajno, ali pre svega zbog izazova, da iskusim samu sebe i da probam nešto novo. Služenje vojnog roka preporučila bih svima, zaista. To je jedno ogromno iskustvo, puno novih drugova, puno discipline pre svega, puno obaveza, ali bez iskustva i bez tako nekih stvari, navika. Prelepo, stvarno prelepo”, rekla je Dunja Dotlić, dobitnica Značke otadžbine.

Značke su uručene poslednjim generacijama koje su rok služile tri meseca. Od ove godine, služenje dobrovoljnog vojnog roka traje 6 meseci. Razlog produženja vojnog roka je pomoć profesionalnim vojnicima i podmlađivanje rezervnog sastava, piše RTS.

“Svi građani Republike Srbije, od 18 do 65 godina muškog pola su vojni obveznici, kao i devojke i žene koje su odslužile vojni rok i osposobljene. Nakon dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem, svi oni koji su odslužili vojni rok, mogu da konkurišu u skaldu sa raspisanim konkursima na mesto profesionalnih vojnika u jedinicama vojske Srbije, a za ostale koji se ne opredele za tu mogućnost, svi su oni vojni obveznici koji se kao lica u rezervnom sastavu u skladu sa potrebama i planom popune ratnih jedinica raspoređuju kao lica u rezervnom sastavu jedinica vojske Srbije”, naveo je Crljenica.

Svi koji žele da odsluže vojni rok, mogu da konkurišu u Ministarstvu odbrane, nakon čega sledi selekcija i izbor kandidata, te će samo najbolji biti upućeni jedinici vojske Srbije, objasnio je major Crljenica.

Svečanost uručenja Značaka i Zahvalnica otadžbine organizovana je povodom 23. aprila, Dana vojske Srbije, u znak sećanja na 23. april 1815. godine, kada je u Takovu, na Cveti, podignut Drugi srpski ustanak za oslobađanje Srbije od Otomanske imperije, što je omogućilo stvaranje moderne i efikasne srpske vojske, podsetio je major Crljenica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here