Dan vojske obeležen u kasarni Jugovićevo

VIDEO K9: Vojska Srbije u nedelju, 23. aprila, obeležava svoj dan. Tim povodom danas je u kasarni "Jugovićevo" u Novom Sadu održana vojna svečanost, uz prisustvo predstavnika Vojske, Ministarstva odbrane, pokrajinske, okružne i gradske vlasti i verskih zajednica.

0
308

Postrojavanjem jedinica iz Garnizona Novi Sad za doček vojne zastave i komandanta, brigadnog generala Željka Petrovića, uz intoniranje himne “Bože pravde”, otpočela je vojna svečanost povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije, 23. aprila.

Ovaj dan obeležava se od 2011. godine u znak sećanja na dan kada je 1815. godine doneta odluka o podizanju Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od otomanske imperije, a za vođu izabran Miloš Obrenović.

Vojska Srbije danas koristi najsavremenije naoružanje i opremu, izvodi brojna uvežbavanja, gađanja, nacionalne i međunarodne vežbe i pokazuje spremnost za svaku vrstu izazova, rečeno je na svečanosti.

“Danas je Vojska Srbije organizovana u skladu sa savremenim pretnjama i izazovima sa jedne, i po meri snage naroda i države sa druge trane i uživa najveće poverenje kod građana Republike Srbije. Kao komandant Garnizona, ponosan sam na rezultate jedinica koje se u njemu nalaze. Ostvareni su postavljeni ciljevi kroz realizaciju zadataka iz sve tri misije na celoj teritoriji Republike Srbije. Napori, odricanja, požrtvovanje, to su karakteristike koje nosi ova profesija, ali i snaga, izdržljivost, odgovornost i čast su odlike vojnika, zato je to profesija vredna svakog poštovanja i poverenja”, rekao je brigadni general Željko Petrović.

Vojnoj svečanosti su prisustvovali predstavnici Vojske Srbije, Ministarstva odbrane, pokrajinske, okružne i gradske vlasti, verskih zajednica, boračkih organizacija, organizacija rezervnih vojnih starešina, preduzeća i škola.

Vojnicima se obratio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakavši da je Vojska Srbije najvažniji stub stabilnosti naše države.

“Vi danas časno nosite uniformu srpske Vojske, ponosno koračate u njoj sećajući se slavnih predaka. Vojska Srbije je najvažniji stub stabilnosti naše države. Zbog vas naša deca mirno spavaju, vi ste zaslužni što građani Srbije danas mirno spavaju. Želim vam puno uspeha, da radite odgovorno, savesno i disciplinovano, jer drugačije i ne znate”, rekao je Vučević.

Na kraju ceremonije pročitane su čestitke Vojsci Srbije predsednika Tomislava Nikolića, ministra odbrane Zorana Đorđevića i načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića, nakon čega su gradonačelnik i komandnt Garnizona čestitali unapređenim, nagrađenim i pohvaljenim vojnicima, isprativši vojnu zastavu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.