“Dan sećanja” u Veterniku

VIDEO K9: Važno je saglеdati probleme Srba u regionu, kao i prеdlogе za njihovo rеšavanjе, kako bi Srbija na najbolji način mogla da pomognе da Srbima u rеgionu budu zagarantovana prava u skladu sa mеđunarodnim normama. Ovo je u petak rekao predsednik Aleksandar Vučić u razgovoru s predstavnicima Srba u regionu održanom u Novom Sadu. Nakon toga je u Veterniku održana manifestacija povodom Dana sećanja na stradale i prognane Srbe, koju su zabeležile i kamere Kanala 9.

0
712

Više od 30.000 ljudi prisustvovalo je obeležavanju  22. godišnjice akcije “Oluja”, u znak sećanja na sve stradale i prognane Srbe.

Obeležavanje je počelo parastosom, koji je služio patrijarh Irinej, nakon čega se obratio prisutnima. U svom obraćanju istakao je da od svih stradanja u našem narodu, događaj koji se desio 4. i 5. avgusta 1995. godine, svojom tragičnošću, prevazišao je sve ranije tragične događaje u istoriji našeg naroda.

“Hoćemo li razmišljati o osveti? Ne braćo moja. Nije to svojstveno pravoslavlja. Moramo se držati onoga što je pomenuo naš veliki patrijarh German kada je rekao: “Moramo da oprostimo jer smo pravoslavni hrišćani, ali ne smemo da zaboravimo, jer ako zaboravimo, ponoviće se taj zločin”, naveo je patrijarh Irinej. 

Prisutnima se obratila i Branka Maksimović koja je tokom “Oluje”, kao osmogodišnja devojčica, prognana iz svog doma.

“Bila sam dovoljno velika da prepoznam tugu i strah u majčinim očima, na kamionu kojim smo zamenili naš dom, ali bila sam suviše mala da bih shvatila ko nas i zašto tera. Verovala sam da će im istorija oprostiti i ispraviti te greške. I dalje verujem u ljude, u pravdu, u srećnija detinjstva. I dalje nosim tugu iz te nepregledne kolone koju ne želim da zaboravite, ako ni nas, izbegle, prognane, proterane”, rekla je Maksimović, 

Obeležavanju Dana sećanja na žrtve “Oluje” prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada, kao i drugi zvaničnici.

“Nemamo više pravo da gubimo glave, srpska ognjišta, a da gledamo u nebo i pravimo se da ništa ne vidim. I nikome ne pretimo i ništa tuđe nećemo, samo ne damo više nikome, da ne kažem ubija Srbe. To je politika Srbije, politika mira, ali i politika zaštite od onih koji su ih decenijama uništavali i hteli da ih zatru. I to nema nikakve veze sa onim što Srbija želi, a to je mir, saradnja, razgovor sa svima o svim otvorenim pitanjima. I danas kada nam je teško, umesto poziva na odmazdu i osvetu, naš posao i naša obaveza je da kažemo da klupko smrti i krvi na Balkanu mora da prestane da se odmotava. Zato želimo prijateljstvo i iskrenu saradnju sa svima”, kazao je tom prilikom Vučić.

 

“I nismo zaboravili predsedniče Vučiću vaše obećanje dato u Jasenovcu nedavno, da Srbija više nikada neće dozvoliti da neko bude od Srba, gde god on bio ovde u regionu, počišćen i da će Srbija sa svojim potencijalom stati iza svoga naroda. Naša ljubav za Srbijom i za Srbima je velika i želimo sve najbolje Srbiji i svim Srbima gde god oni bili, ali želimo dobro i drugima Pružamo ruku pomirenja iskreno, koju ćemo prihvatiti od svakoga ko pruži iskreno”, rekao je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.

Prema podacima srpskog Komesarijata za izbeglice, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” proterano je 250.000 krajiških Srba, njih 1.856 je ubijeno, a 836 se vode kao nestali. Podsetimo, akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.