Dan sećanja na žrtve holokausta

VIDEO K9: Međunarodni Dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je danas i u Novom Sadu. Tokom Drugog svetskog rata, u Evropi je ubijeno šest miliona Jevreja, a u tadašnjoj Jugoslaviji, prema nekim podacima, oko 67.000, od 82.000 koliko ih je na ovim prostotorima živelo pre rata.

0
7

Od 1939. do 1945. godine ubijeno je više od šest miliona jevrejske dece, žena i muškaraca.

Fašistička Nemačka i njene kolaboracione snage nisu birali sredstva za masovne egzekucije pripadnika ovog naroda, u logorima, u gasnim komorama, izgladnjivani su do smrti, streljani na ulici, u svojim domovima, bili su žrtve medicinskih eksperimenata.

Međunarodni Dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je upravo da ovi zločini ne budu zaboravljeni.

U Novom Sadu su danas položeni venci na spomenik žrtvama Holokausta na Jevrejskom groblju.

Stradanje Jevreja nije zaobišlo ni tadašnju Jugoslaviju. Na ovim prostorima 1939. godine živelo je 82.000 Jevreja, od kojih je 67.000 stradalo je u zločinima nemačkih okupatora, hrvatskih ustaša i mađarske fašističke žandarmerije.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, je ovom prilikom istakao da naš grad itekako razume i pamti stradanje Jevreja u Holokaustu.

Prema rasnim zakonima Nemačkog Rajha, svi Jevreji su bili osuđeni na smrt, kolektivnu ili individualnu.

Dan sećanja na žrtve Holokausta se obeležava 27. januara, na dan kada je 1945. oslobođen Aušvic, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.