Dan sećanja na poginule u NATO bombardovanju

VIDEO K9: U kasarni Jugovićevo u Novom Sadu obeležen je Dan sećanja na poginule u NATO bombardovanju pre 24 godine.

0
52

Na današnji dan 1999. godine u 19 časova i 55 minuta zvanično je počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije. Prve rakete pogodile su kasarnu u Prokuplju kao i vojne ciljeve u Prištini, a tokom narednih dana bombardovani su i svi veći gradovi Srbije i Crne Gore.

Povodom Dana sećanja na poginule u NATO bombardovanju, u kasarni „Jugovićevo“ održan je komemorativni skup jedinica iz garnizona Novi Sad.

U napadima je poginulo 1.008 pripadnika snaga bezbednosti, ukupan broj civilnih žrtava se do danas ne zna, a prema navodima Nevladine organizacija Hjuman rajts voč, stradalo je između 489 i 527 civila. Materijalna šteta koju je bombardovanje pričinilo bila je ogromna. Novi Sad je ostao bez svojih mostova.

Povod za vojnu intervenciju NATO saveza bio je progon Albanaca na Kosovu koji su sprovodile bezbednosne snage Srbije. Ipak, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije izdao dozvolu za vojnu intervenciju.

Poslednje bombe na Srbiju pale su 10. juna 1999. oko 13 časova i 30 minuta, na teritoriju sela Kololeč, u opštini Kosovska Kamenica. Posle 78 dana bombardovanja, delegacije NATO-a i Savezne Republike Jugoslavije potpisale su sporazum u makedonskom gradu Kumanovu koji je predviđao principe po kojima će se Vojska Jugoslavije i snage MUP-a Srbije povući, a snage NATO-a ući na teritoriju Kosova i Metohije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.