DAN RUDARA – PROSLAVLJA SE RADNO

781

(VIDEO K9) Dan rudara Srbije, koji je ujedno i dan Rudarsko topioničarskog basena Bor, obeležava se sutra. Zaposleni u ovom preduzeću sutrašnji dan obeležiće radno, uprkos velikim vrućinama i teškim uslovima rada sa kojima se svakodnevno susreću.

Iako mnoga preduzeća na svoj dan organizuju proslave i obeležavaju ga neradno, to nije slučaj i sa rudnicima i rudarima. Ni na rudarski praznik, proizvodnja ne staje ni na trenutak.

Tako, RTB Bor ove godine obeležava tri znacajna datuma: Dan rudara Srbije, Dan RTB-a Bor i 110 godina od početka rada borskog rudnika – i to sve radno.

Rudari zaposleni u ovom preduzeću kažu da su uslovi rada znatno poboljšani od 2009. godine, kada je stigla nova mehanizacija i na površinske kopove i u Jamu.

Prosečna zarada radnika stigla je do 70.000 dinara, ali posao rudara, posebno onih koji rade u podzemnoj eksploataciji, ostaje jedno od najtežih i najopasnijih zanimanja.

Rudarsko topioničarski basen Bor će i ove godine na sam Dan rudara Srbije dodeliti najboljim radnicima nagradu Inženjer Šistek. Tom prilikom očekuje se i poseta visokih zvaničnika iz Srbije i Evrope, a za građane je kombinat bakra organizovao i besplatan koncert Parnog Valjka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.