Dan romologije 9. aprila u KCNS

VIDEO K9: Međunarodni dan Roma, 8. april, biće obeležen dana kasnije u Kulturnom centru Novog Sada Danom romologije tokom kojeg će posetioci moći da se upoznaju sa kulturom i običajima ovog naroda.

0
16

Povodom Međunarodnog dana Roma, 9. aprila u Kulturnom Centru Novog Sada, EU info point u saradnji sa Udruženjem romskih studenata, organizuje Dan romologije.

Program počinje u 16 časova radionicom “Romskom plesu i igri” koju vodi Aleksandra Aleksandrović, muzikološkinja i doktorantkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Od 18 sati jena programu radionica “Jezik i književnosti Roma/kinja” uz čitanje poezije sa muzičkom pratnjom na klaviru, koju vodi prof dr Marija Aleksandrović, dok će javni čas “Evropska istorija Romske kulture” koji drži dr Zoran Tairović, akademski slikar početi u 20 čaosva.

Svi sadržaji programa Dana romologije biće besplatani za posetioce.

Međunarodni dan Roma obeležava se 8. aprila i slavi romsku kulturu te podiže svest o problemima sa kojima se Romi suočavaju.

Dan je službeno proglašen 1990. u poljskom Serocku, kada je donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem, đelem i o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica sa crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma kroz istoriju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.