Dan rezervnih vojnih starešina Srbije

VIDEO K9: Povodom obeležavanja 15. septembra - Dana rezervnih vojnih starešina Srbije i 97. godišnjice Saveza organizacija rezervnih vojnih starešina, u Gradskoj kući su uz prigodan kulturno-umetnički program uručena priznanja najzaslužnijim organizacijama i pojedincima.

988

Organizacije rezervnih vojnih starešina Novog Sada svrstava se u red najaktivnijih u zemlji, te je zbog toga naša dužnost da se taj status održi i unapredi, rekao je na svečanoj ceremoniji predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina Novog Sada Boško Pilipović.

“Danas proslavljamo 97 godina od osnivanja i rada Saveza organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije. Ovaj datum je uzet kada su tokom proboja Solunskog front rezervni oficiri uzeli učešće u najtežim bitkama, pa sve do oslobođenja Novog Sada.Veliki broj retzervnih oficira bio je aktivan i za vreme Drugog svetskog rata, ali i za vreme NATO bombardovanja kada je veliki broj oficira i podoficira bio mobilisan”, naveo je Pilipović.

On je zahvalio gradu što Udruženju pruža nesebičnu podršku dugi niz godina i što učestvuje u obeležavanju godišnjice osnivanja te organizacije.

“Velika je čast i obaveza Grada Novog Sada da učestvuje u proslavi obeležavanja Dana rezervnih vojnih starešina. Od 1919. godine Udruženje rezervnih vojnih starešina sa svojim oficirima i podoficirima učestvuje u mirnodopskom stvaranju našeg društva. Njegovi članovi su istaknuti pojedinci u našem društvu koji su priznati u svojim sredinama. U ime grada koji je, ne malo puta, bio žrtva ratova i agresija, i koji je udomio mnoge ljude koji dolaze iz ratom zahvaćenih područja, mi želimo da sve ono što radi Udruženje bude nastavljeno u miru”, rekao je Srđan Kružević, zamenik gradonačelnika Novog Sada.

Podsetimo, 15. septembra 1919. godine grupa preživelih oficira i ratnika iz Velikog otadžbinskog rata, održala je u Beogradu osnivačku skupštinu Udruženja rezervnih oficira i ratnika, a istog datuma 1918. godine ti oficiri su otpočeli proboj Solunskog fronta. Tradiciju tog udruženja, kao i kasnije preimenovanih udruženja i saveza rezervnih vojnih starešina i spomen na sve oslobodilačke ratove i pale za slobodu otadžbine, nastavlja, neguje i afirmiše Savez organizacija rezervnih vojnih starešina Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.