Dan Republike Srpske

VIDEO K9: Dan Republike Srpske se obeležava i praznuje 9. januara, kao jedan od republičkih praznika u Republici Srpskoj. Danas je ovaj dan obeležen i u Novom Sadu. Svečanost je održana na SPENS-u, gde je obeležena i krsna slava.

0
902

Ove godine Dan Republike Srpske je organizovan pod okriljem Udruženja Krajišnika Novi Sad.

Za obeležavanje ovog dana, osim slavskog kolača, obraćanja zvaničnika i istoričara koji su podsetili kada je i na koji način 9. januar odabran kao Dan Republike Srpske, organizatori su pripremili i bogat kulturno-umetnički program.

“Mi smo se osnovali u maju, imamo neki polugodišnji staž i lani smo obeležavali, dok nismo bili formalni, Dan Republike Srpske. Ove godine su pojačana osećanja, krenuli smo još ozbiljnije, danas ćemo imati, uz zvanično rezanje kolača što priliči slavi Republike Srpske, zatim i kulturno-umetnički program, obraćanje zvaničnika ispred grada, ispred pokrajne, ispred prestonice Republike Srpske i naših, ispred saveza Krajiških udruženja”, navela je Ranka Srdić – Milić, predsednica Udruženja Krajišnika Novi Sad.

Istoričar Dejan Mikavica, smatra da je obeležavanje ovog dana izuzetno važno, kako se ne bi izgubio nacionalni duh, ali i radi očuvanja nacionalne svesti.

“Ovde smo prisutni da, na neki način, nekom lepom i prigodnom reči svi zajedno obeležimo jedan veliki datum iz sveukupne srpske istorije koja se odnosi na stvaranje države, zapadno od Drine. A budući da su svi neki značajni istorijski datumi pomalo izbledeli u našem sećanju, evo ovo je dobra prilika da se podsetimo jednog novijeg datuma koji, u kontekstu istorije srpske državnost,i zauzima posebno mesto, a to je dan osnivanja pre 25 godina Republike Srpske”, rekao je Mikavica.

Novi Sad je uvek podržavao i podržavaće proslavu Dana Republike Srpske, poručuju gradske vlasti.

“Prvo moram da istaknem da mi je velika čast, zadovoljsto i nimalo mala privilegija što mogu u ime grada Novog Sada i gradonačelnika Miloša Vučevića, opravdano odsutnog, da boravim danas u ovom lepom zdanju novosadske sportske lepotice Spensu po dva vrlo bitna osnova. Glavni osnov, krov, osnov svih osnova, je 9. januar Dan Republike Srpske i velika slava u srpskom narodu Sveti Stefan. Pre 25 godina, odlukom Dejtonskog sporazuma, rodila se naša lepotica, kažem naša, jer je grad Novi Sad uvek pordžavao i uvek će podržavati, dok je aktuelna politička nomenklatura na vlasti oličena u gradonačelniku Milošu Vučeviću, oduvek je podržavao naš narod sa druge strane
Drine”, istakao je Aleksandar Petrović, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada.

Podsetimo, Vlasti Republike Srpske su u septembru prošle godine održale referendum na kojem je velika većina građana podržala da 9. januar i dalje bude obeležavan kao Dan republike.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.