Dan Republike Srpske

VIDEO K9: Dan Republike Srpske, 9. januar, obeležen je sinoć prigodnim programom i u Novom Sadu.

200

Svečanom akademijom u prepunoj sali amfiteatra na SPENS-u obeležen je sinoć 9. januar, Dan i krsnu slavu Republike Srpske.

Savez Krajiških udruženja, pod čijim je okriljem petnaest zavičajnih udruženja i društava iz Vojvodine, već četvrtu godinu organizuje proslavu tim povodom u Novom Sadu.

Mlađen Cicović, šef Prestavništva Republike Srpske u Srbiji, podsetio je da su srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije biti imenovana kao Republika Srpska, kao odgovor na nameru Muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije, te kao reakciju na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH.

Saradnja između Vojvodine i Republike Srpske sve je bolja, posebno nakon potpisivanja sporazuma o saradnji 2017. godine, istakao je tom prilikom direktor pokrajinskog Fonda za prużanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo.

Organizatori su istakli kako se nadaju da će ova proslava uoči Svetog Stefana, koja oslikava duh jedinstva i zajedništvo, prerasti u tradicionalnu godišnju manifestaciju u Novom Sadu. Zvanični moto ovogodišnje proslave Dana Republike Srpske je “9. januar Za sva vremena”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.