Dan Republike Srpske

VIDEO K9: Dan Republike Srpske, 9. januar, obeležen je sinoć prigodnim programom i u Novom Sadu.

230

Svečanom akademijom u prepunoj sali amfiteatra na SPENS-u obeležen je sinoć 9. januar, Dan i krsnu slavu Republike Srpske.

Savez Krajiških udruženja, pod čijim je okriljem petnaest zavičajnih udruženja i društava iz Vojvodine, već četvrtu godinu organizuje proslavu tim povodom u Novom Sadu.

Mlađen Cicović, šef Prestavništva Republike Srpske u Srbiji, podsetio je da su srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije biti imenovana kao Republika Srpska, kao odgovor na nameru Muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Jugoslavije, te kao reakciju na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH.

Saradnja između Vojvodine i Republike Srpske sve je bolja, posebno nakon potpisivanja sporazuma o saradnji 2017. godine, istakao je tom prilikom direktor pokrajinskog Fonda za prużanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Duško Ćutilo.

Organizatori su istakli kako se nadaju da će ova proslava uoči Svetog Stefana, koja oslikava duh jedinstva i zajedništvo, prerasti u tradicionalnu godišnju manifestaciju u Novom Sadu. Zvanični moto ovogodišnje proslave Dana Republike Srpske je “9. januar Za sva vremena”.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.