Dan rada, radno i paradno

Međunarodni dan rada građani Srbije obeležili su juče uglavnom tradicionalno, uz roštilj i druženje s porodicom i prijateljima, ali i protestom u Leskovcu u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije.

0
33

Praznična atmosfera uz tradicionalno druženje i roštilj zabeležena je i na ostalim izletištima u Srbiji. Više od 1.500 članova Saveza samostalnih sindikata Srbije Međunarodni praznik rada obeležili su skupom Većina sugrađana 1. maj je juče obeležila druženjem uz s prijateljima, uglavnom uz roštilj.

Zauzeta su bila i gotovo sva izletnička mesta na Fruškoj gori, a u nacionalnom parku, gde su pre proslave najavili da očekuju između 150.000 i 300.000 izletnika, kažu da su pojedini zauzeli mesta još 30. aprila. Praznična atmosfera uz tradicionalno druženje i roštilj zabeležena je i na ostalim izletištima u Srbiji.
Više od 1.500 članova Saveza samostalnih sindikata Srbije Međunarodni praznik rada obeležili su skupom ispred fabrike Jura u Leskovcu pod sloganom Naš stav je poštujte Ustav”. Menadžmentu te južnokorejske kompanije, koja je, kako navode, postala sinonim za kršenje radničkih i sindikalnih prava, simbolično su na kapiji ostavili Ustav i Zakon o radu. Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je ovom prilikom da, kako je naveo, sve veći stepen bahatosti i neodgovornog ponašanja pojedinih stranih poslodavca prema radnicima i predstavnivima sindikata, svedoči o divljem kapitalizmu koji je zavladao ovim prostorima i od srpskog radnika napravio roba koji nema nikakva prava. Prema njegovim rečima, i u drugim fabrikama, u Rači i Nišu, radnici imaju puno problema sa poslodavcem, uz to radeći po 12 sati dnevno, bez nadoknade. Sa skupa je poručeno radnicima da će, gde god bude bilo potrebno u Srbiji, SSSS biti tamo, kako bi ih podržao i zaštitio.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.