Dan primirja u Prvom svetskom ratu

VIDEO K9: Srbija i svet danas obeležavaju Dan primirja u Prvom svetskom ratu. U našoj zemlji ovaj datum se već 8 godina obeležava kao državni praznik, a centralna ceremonija obeležavanja održana je danas u Beogradu.

0
26

Prvi svetski rat počeo je 28. jula 1914. kada je Austrougarska objavila rat Srbiji, a povod za to bio je atentat na prestolonasledinka Franca Ferninanda i njegovu suprugu Sofije, koji je u Sarajevu, mesec dana ranije izvrišo člann Mlade Bosne Gavrilo Princip.

U I svetskom ratu ratu, u kojem je učestvovala većina svetskih sila, ubijeno je više od 15 miliona ljudi i ranjeno oko 20 miliona. Primirje koje je potpisano 11. novembra 1918. bilo je na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919.

Centralan aceremonija obeležavanja Dana primirja u našoj zemlji održana je u Beogradu.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović položio je venac na spomenik Neznanom junaku na Avali.

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić na zatvorenoj ceremoniji dodelio je 101 odlikovanje zaslužnim pojedincima i institucijama koje su se istakle u borbi protiv kovida 19, kao i drugim ličnostima.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su doktori Predrag Kon i Mijomir Pelemiš, a ostalim dobitnicima priznanja će biti uručena kada to epidemiološki uslovi dozvole.


Srbija od 2012. obeležava Dan primirja kao državni praznik, čiji je simbol cvet Natalijina ramonda – takozvana biljka feniks – u znak sećanja na stradanja koje je naša zemlja podnela u Velikom ratu, a zatim se ponovo uspostavila kao država.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.