Dan primirja u Prvom svetskom ratu

VIDEO K9: Nizom manifestacija u našoj zemlji i u svetu danas je u 11 sati počelo obeležavanje Dan primirja u Prvom svetskom ratu, a u znak sećanja na trenutak kad je primirje stupilo na snagu. U Srbiji danas ne rade javna preduzeća i ustanove, izuzev dežurnih službi i servisa. Više informacije ovom važnom istorijskom datumu potražili smo u Muzeju Vojvodine.

0
24

Na današnji dan 1918. tačno u 11 sati u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Kompjen u Francuskoj, sile Antante potpisale su primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi Svetski rat.

Dokument koji je uglavnom sastavio francuski maršal i vrhovni komandant savezničkih vojski Ferdinand Foš, u osnovi je predviđao prekid neprijateljstva, povlačenje nemačkih trupa iza granica, neuništavanje infrastrukture, razmenu zarobljenika, obećanje reparacija, uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica, kao i postupanje tokom primirja.

Primirje je usledilo kao plod poslednje velike ofanzive na zapadnom frontu, objašnjava rukovodilac Odeljnja za savremenu istoriju i kustos za oružje i vojnu opremu Muzeja Vojvodine.

Novi Sad je Dan primirja dočekao već oslobođen, objašnjava Dr Predrag Bajić, kustos Muzeja Vojvodine, a tih dana su uveliko trajale i pripreme za održavanje Velike narodne skupštine 25. novembra na kojoj je doneta Odluka o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji.

Nakon 11. novembra pregovori o uslovima mira su nastavljeni, a tek Versajskim mirom 28. juna 1919. godine Prvi svetski rat je i zvanično okončan. Veliki rat bio je najužasniji koji je do tada vođen jer je odneo ogromne žrtve, kaže Bajić.

Prvih decenija 20. veka, objašnjava on, vojna tehnologija je mnogo brže napredovala od vojne doktrine, pa su masovni udari donosili velike gubitke, a male efekte, a u svemu ovome je artiljerija igrala veliku ulogu. Zbog brzog razvoja tenkova i avijacije, skoro 60% gubitaka prouzrokovala je artiljerijska vatra iz ovog oružja.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu u Srbiji se kao državni praznik obeležava od 2012. godine. Negov simbol je amblem koji čini cvet Natalijina ramonda i lenta nekadašnje albanske spomenice. Natalijana ramonda ima višestuku simboliku.

To je ugrožena vrsta koja raste na istoku Srbije i na planini Nidže na vrhu Kajmakčalana, na kojoj je srpska vojska pod komandom vojvode Živojina Mišića vodila borbe protiv Bugara kako bi stvorila uslove za proboj Solunskog fronta.

Nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, poznat je i kao cvet feniks, jer mu je, kada se i potpuno osuši može da oživi nakon što se zalije, dok albanska spomenica predstavlja najveće stradanje srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, a to je povlačenje srpske vojske i prognanih civila preko Albanije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.