Dan prava potrošača – izgradnja digitalnog tržišta

VIDEO K9: U Srbiji se danas obeležava Svetski dan prava potrošača koji su Ujedinjene Nacije ustanovile 1983. godine sa ciljem da se unaprede prava potrošača širom sveta. Tema ovogodišnjeg Dana potrošača je izgradnja digitalnog tržišta i jačanje poverenja potrošača u digitalni način kupovine.

0
402

Tokom 2016. godine u Nacionalnom registru za prigovore potrošača pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija zabeleženo je više od 16.300 prigovora potrošača.

Najveći broj žalbi upućen je na kvalitet sportske obuće, na mobilne telefone, računare i telekomunikacione usluge.

Kako je saopšteno povodom Svetskog dana potrošača koji se obeležava danas, prava se u 65 odsto slučajeva krše jer roba ili usluga nisu uobičajenog i očekivanog kvaliteta. Ipak, veliki broj prigovora jasan je pokazatelj da je svest građana o potrošačkim pravima i načinu njihovog ostvarivanja razvijena.

Sa druge strane, prava potrošača prilikom kupovine putem interneta jednaka su kupovini u prodavnicama, s tom razlikom što potrošač može da vrati robu koji je kupio u roku od 14 dana, sem u slučaju kupovine od fizičkog lica, kada građani sami snose rizik.

U cilju zaštite svojih građana, država propisuje zakone kojima se garantuju osnovna prava potrošača – pravo na zaštitu zdravlja, bezbednosti i imovinskih interesa i stara se da se oni sprovode.

Zakon o zaštiti potrošača ne primenjuje se na ugovorne odnose dva fizička lica, već se primenjuje kada ugovor zaključuju potrošač (fizičko lice) i pravno lice, odnosno preduzetnik.

2 godine – imate pravo na opravku i zamenu robe/usluge iako nemate garanciju (reklamacija)
14 dana – imate pravo da se predomislite ukoliko ste naručili robu preko Interneta, TV prodaje, kataloga, na prezentaciji ili od prodavca koji se pojavio na vašim vratima
8 dana – rok u kome prodavac mora da odgovari na reklamaciju
15 dana – rok za rešavanje reklamacije (izuzetak su nameštaj i tehnička roba, kada je rok za rešavanje reklamacije 30 dana)
30 dana – rok u kome je prodavac dužan da vam isporuči robu (ukoliko nije drugačije ugovoreno)

Inspekcijski nadzor nad primenom Zakona o zaštiti potrošača koji je donet 2014. godine sprovodi Tržišna inspekcija, koja sprovodi redovne i vanredne inspekcijske nadzore. Tržišni inspektori su tokom protekle godine doneli više od 430 rešenja za otklanjanje nepravilnosti i Prekršajnom sudu podneli preko 500 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. U Sektoru za zaštitu potrošača rekli su nam da je Tržišna inspekcija napravila plan nadzora za 2017. godinu, kojim se akcenat stavlja na kontrolu predugovornog obaveštavanja potrošača, kao i poslovne prakse trgovaca i isporuke robe potrošačima.

Potrošači tužbom mogu pokrenuti potrošački spor pred nadležnim sudom, a da pri tome budu oslobođeni plaćanja sudske takse, ukoliko vrednost predmeta spora ne prelazi 500.000 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.