Dan polja na Rimskim šančevima Instituta za ratarstvo i povrtarstvo

0
813

Dan polja tradicionalna je manifestacija novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koja za zaposlene predstavlja i svečanost i obavezu, jer zahteva mnogo rada i pripreme kako bi kod stručnjaka i proizvođača opravdala kvalitet i ugled koji Institut uživa kod nas i u svetu.

“Danas Institut za ratarstvo i povrtarstvo u godini jubileja, kada slavi 80 godina uspešnog delovanja i imamo priliku da našim poljoprivrednim proizvođačima i našim poslovnim partnerima prikažemo našu selekciju, naše naučne rezultate na polju selekcije strnih žita, uljane repice i krmnog bilja. Na našim poljima pokazaćemo sve te naše parcele, odnosno, dostignuća koja su zapažena u svetu, da pokažemo da i mi imamo kvalitetan materijal kojim konkurišemo svim stranim kompanijama”, rekao je prof. dr Jan Turan, direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Kod uljane repice selekcija ide u dva pravca – selekciju sorti i stvaranje novih hibrida, kako bi i na tom polju izašli u susret našim proizvođačima. Kod pšenice i ostalih strnina Institut je izašao sa novim sortimentom koji se odlikuje i kvalitetom i kvantitetom.

“Svaki taj dan polja je s ciljem da se pokažu naše sorte strnih žita, znači pšenice, tritikalea, ječma, ovsa, raži i tako dalje, svih tipova strnih žita, da se pokažu stare sorte koje već znaju proizvođači, da se o njima još po nešto kaže, o onim koje su sada najviše proširene, ali i onim najnovijim koje su priznate u prošloj i ovoj godini i koje do sada proizvođači nisu imali prilike da vide i da čuju o njihovim karakteristikama”, naveo je prof. dr Srbislav Denčić iz Zavoda za strna žita ovog Instituta.

Sorte NS semena priznate su veoma su cenjene u Evropskoj uniji, Kanadi, SAD-u, ali i azijskim zemljama.

“Institut radi na 47 biljnih vrsta, od pšenice, koja je najznačajnija zato što mi radimo na njoj i zato što je najznačajnija kao kultura, kukuruza, soje, pa do, recimo, šafranjike, duvana ili mente, do nekih začinskih biljaka. Danas je dan pšenice i danas je jedna svečanost gde mi treba da pokažemo naše sorte, a biće tu i uljana repica, jer ona prati vegetaciju ozimih strnina”, istakao je Denčić.

Pšenica je trenutno u fazi nalivanja zrna i uprkos suši u pojedinim regionima rano je govoriti o njenom uticaju na prinos ove godine, kažu stručnjaci sa instituta.

Odlučujućih će biti narednih 10-ak dana, a konačan rezultat zavisiće od primenjenih agrotehničkih mera i sorte koja je posejana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.