Dan Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode

VIDEO K9: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode svečano je proslavio 52 godine uspešnog rada. Na svečanosti upriličenoj povodom Dana ove ustanove, sumirani su rezultati i najavljeni budući projekti.

0
325

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je osnovan odlukom Skupštine SAP Vojvodine, od 1. februara 1966, a započeo je sa radom 1. aprila iste godine.

Jedno vreme je funkcionisao u okviru Zavoda za zaštitu prirode Srbije, da bi bio ponovo reosnovan i sa radom započeo 1. aprila 2010.

“Ono što je obeležilo prošlu godinu našeg rada jeste to da smo uspeli da proglasimo rezervar biljosfere Bačko-podunavlje, što smatram velikim uspehom. To je drugo zaštićeno područje pod UNESK-om iz oblasti zaštite prirode i prvo u Vojvodini koje se nalazi pod UNESK-om, zatim uspeli smo da registrujemo našu prirodnjačku zbirku i to herbarijumsku u indeks svetskih herbarijuma sa sedištem u Njujorku”, rekla je dr Biljana Panjković, direktorka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Nisu, međutim, zadovoljni zbog toga što nije došlo do proglašenja novih zaštićenih područja i što je, prema rečima direktorke Zavoda, nastavljeno sa trovanjem divljih životinja u prirodi.

Zavod tenutno ima šest međunarodnih projekata na kojima rade, među kojima je i modernizacija stalne postavke sredstvima holandske ambasade za koja su aplicirali.

Zavod je u svom decenijskom posvećenom radu dao nemerljiv doprinos u zaštiti prirode Vojvodine, istakao je dr Branislav Blažić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine i dodao da će im državne institucije i dalje pružati punu podršku.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.