Dan planete Zemlje

VIDEO K9: U više od 150 zemalja sveta danas je obeležen Međunarodni dan planete Zemlje, anašoj javnosti je, pored brojnih drugih organizacija, pažnju na ovaj datum skrenuo i Savez pčelarskih organizacija Srbije.

13

Dan planete Zemlje u u svetu se obeležava u cilju skretanja pažnje na značaj očuvanja prirode i sprečavanje negativnih posledica po životnu sredinu. To je i svojevrsno upozorenje na opasnosti koje prete životu na planeti, ekosistemima i urbanim zonama, usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena, kako bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti i tako smanjila negativan uticaj na životnu sredinu.

Ova 50. godišnjica Dana planete Zemlje prolazi u senci globalne pandemije izazvane korona virusom, koja bi, zapravo, mogla biti poslednja opomena čovečanstvu da se savesnije odnosi prema prirodi, biljnom i životinjskom svetu u njoj. U spontanoj prirodi, ali i u poljoprivredi, medonosna pčela ima izuzetno značajno i kompleksno mesto.

U Srbiji se pčelarstvom bavi oko 15.000 pčelara, koji poseduju oko 1,2 miliona košnica. Oprašivanjem, pčele svake godine podignu prinose u poljoprivredi Srbije za oko 450 miliona evra. Samo jedno pčelinje drustvo u Srbiji godišnje podigne prinose okolnih useva poljoprivrednika za 370 evra.

Na zemljinoj površini ima oko 250 hiljada vrsta biljaka-cvetnica, od kojih su mnoge u veoma kompleksnim odnosima sa insektima oprašivačima, u prvom redu sa medonosnim i divljim pčelama.

Pesticidi su proizvod hemijske industrije i predstavljaju u izvesnom smislu zagađivače koji su štetni ako se ne primenjuju u tačno propisanim količinama, vremenu i na odgovarajuši način. Oni zagađuju vodu, zemljište i biljne proizvode i time izazivaju bolesti ljudi i životinja. Nekontrolisana i prekomerna upotreba pesticida izaziva mnogobrojne štetne posledice. Danas se u poljoprivrednoj proizvodnji protiv više od 20 hiljada štetnih agenasa vodi borba sa više od 800 registrovanih preparata pesticida, na bazi 400 i više aktivnih suptanci, od kojih su oko 150 insekticidi.

Evropska komisija je 27. aprila 2018. godine većinom glasova donela odluku o potpunoj zabrani upotrebe tri ozloglašena neonikotinoida na otvorenom prostoru (klotianidin, imidakloprid i tiametoksam), insekticida koji prema Evropskoj agenciji za bezbednost hrane (EFSA) predstavljaju rizik za pčele. Za predlog zabrane upotrebe glasalo je 18 zemalja, među kojima su i najveće zemlje članice EU, dok su protiv bili predstavnici Mađarske, Rumunije, Danske i Češke (www.spos.info/tri-neonikotinoida-trajno-zabranjena-u-eu).

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.