Dan planete zemlje

VIDEO K9: Svake godine, 22-og aprila obeležava se Međunarodni dan planete Zemlje u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih posledica po životnu sredinu. Ove godine moto je „Akcija klime“ sa naglaskom na klimatske promene.

0
70

Dan planete Zemlje, ustanovljen je 1970. godine u Sjedinjenim Američkim Državama na inicijativu američkog senatora Gajrolda Nelsona i obeležava se širom sveta od 1992. godine.

Značaj obeležavanja tog datuma je upozorenje na opasnosti koje prete životu na Zemlji, ekosistemima i urbanim zonama, usled razvoja industrije, povećane potrošnje energije, globalnog zagrevanja i klimatskih promena, kako bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanjila negativan uticaj na životnu sredinu.

Kako bi sačuvali prirodu za buduće generacije, veoma je bitna i edukacija i rad sa mladima, koji Pokrajinski zavod za zaštitu prirode redovno sprovodi, a povodom današnjeg dana radna akcija je realizovana u Obedskoj bari.

Nataša Pil iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode navodi da “čovek individualno može da doprinese očuvanje prirode na mnogo načina”.

Pil je dodala da postoje i složeniji problemi na koje takođe građani mogu da utiču kroz udruženja i aktivizam, kao i da su se svest građana, ali i nove tehnologija poslednjih godina poboljašale, a sve to doprinosi boljem očuvanju prirode.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.